Trump vrši reviziju ‘glupog dogovora’ s Australijom

Telefonski razgovor dvojice čelnika trebao je trajati sat vremena, ali ga je američki predsjednik prekinuo nakon 25 minuta (AP)

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je “glupim” dogovor s Australijom o prihvatu izbjeglica nakon telefonskog razgovora s australskim premijerom, za koji Washington Post tvrdi da se odvio u oštrom tonu. 

Washington Post objavio je kako je Trump dogovor o preseljenju izbjeglica nazvao “najgorim dogovorom ikada” te da je optužio Australiju za pokušaj izvoza “budućih bostonskih bombaša”.

Trump se razljutio kad ga je australski premijer Malcolm Turnbull tokom subotnjeg razgovora pozvao da poštuje dogovor po kojem bi Sjedinjene Države trebale prihvatiti 1.250 izbjeglica iz australskih izbjegličkih centara, piše New York Times. Australija bi zauzvrat trebala prihvatiti izbjeglice iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa. 

Taj je dogovor u suprotnosti s Trumpovom prošlosedmičnom uredbom, kojom je suspendirao američki izbjeglički program i zabranio ulaz u državu putnicima iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

“Možete li vjerovati? Obamina administracija pristala je primiti hiljade ilegalnih migranata iz Australije. Zašto? Istražit ću ovaj glupi dogovor!”, napisao je Trump na Twitteru u četvrtak. 

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer i Ambasada SAD-a u Australiji tvrde kako će Trump poštovati taj dogovor, a to je ponovio i australski premijer u nekoliko nastupa u medijima. 

Telefonski razgovor dvojice čelnika trebao je trajati sat vremena, ali ga je američki predsjednik prekinuo nakon 25 minuta kad je Turnbull pokušao razgovarati o temama poput Sirije, prenosi Washington Post.

‘Najgori razgovor ikad’

Australski premijer novinarima je rekao kako je razgovor s Trumpom bio iskren i otvoren, ali nije otkrio više detalja.

“Zauzimam se za Australiju. Moj je posao braniti australske interese”, rekao je u Melbourneu, odbivši potvrditi da mu je američki predsjednik, koji je već razgovarao s više svjetskih čelnika, poručio da je to “najgori razgovor dosad”. 

Politički analitičari tvrde da je ovakav sukob između dvije države bez presedana i nadmašuje čak i odnos pun poteškoća između bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona i tadašnjeg australskog premijera Gougha Whitlama, koji je povukao australsku vojsku iz Vijetnamskog rata. 

Razvije li se sukob između Washingtona i Canberre, moglo bi doći do ozbiljnih posljedica na sporazume dviju država. Australija i SAD među pet su država koje čine skupinu Pet očiju, vodeću svjetsku obavještajnu mrežu. 

SAD ove godine planira na tropski sjever Australije poslati dodatne vojne avione kao podršku američkim marincima, koji jačaju svoju prisutnost na spornom Južnokineskom moru. 

Također, Australija je jedna od deset američkih saveznica koja kupuje njihove ratne avione Lockheed Martin F-35. 

Izvor: Agencije