Trump za ‘komisiju o radikalnom islamu’

Republikanski kandidat za američke predsjedničke izbore Donald Trump govorio je o strategiji u slučaju pobjede na izborima. Njegova prva predsjednička odluka bila bi, kako je kazao, “formiranje komisije o radikalnom islamu”.

Istakao je da bi njegova administracija radila sa Rusijom, kako bi porazili grupu Islamska država Irak i Levant, te da bi pozvao na održavanje međunarodne konferencije o terorizmu.

Trump je rekao i da bi se zalagao za nove provjere ljudi koji ulaze u Sjedinjene Američke Države, a koje bi se odnosile na njihov stav o pitanjima kao što su vjerske slobode, ravnopravnost polova i prava homoseksualaca.

Rekao je i da SAD treba napraviti spisak regija iz kojih neće primati ljude.

“Imamo predsjednika koji ne želi stvari nazvati pravim imenom. Svako ko ne može imenovati našeg neprijatelja nije sposoban da vodi našu zemlju. Svako ko ne može osuditi mržnju, represije i nasilje radikalnog islama nema moral da služi kao naš predsjednik. Uspon ISIL-a je direktan rezultat političkih odluka predsjednika Obame i državne sekretarke Clinton”, ponovio je Trump.

‘Brutalne metode protiv napada u SAD-u’

„Donald Trump je u svom obraćanju istakao da je njegov prioritet beskompromisna borba protiv ISIL-a i da će koristiti brutalne metode kako bi se spriječili napadi na američkom tlu. Ponovno smo mogli čuti da je uspon ISIL-a posljedica loše vanjske politike Baracka Obame i Hillary Clinton. Zanimljiv je i njegov stav u vezi sa NATO savezom. Trump je rekao da je zahvaljujući njegovim kritikama NATO promijenio politiku, dok analitičari navode da to nije istina i da NATO nije promijenio nikakvu politiku, osobito ne nakon Trumpovih kritika“, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Trump je ponovio da bi zadržao zatvor u Guantanamu i kako bi se osumnjičenim za terorizam sudilo na vojnim sudovima.

Kazao je da je Hillary Clinton američka Angela Merkel, misleći na to da Clinton želi otvoriti više prostora za dolazak sirijskih izbjeglica na prostor SAD-a.

Ranije je američki potpredsjednik Joe Biden rekao kako je Trumpova tvrdnja da je predsjednik Barack Obama osnovao grupu ISIL, povećala prijetnje po fizičku sigurnost američkih vojnika u Iraku.

“Trump već čini našu zemlju manje sigurnom”, istakao je Biden u obraćanju na skupu u svom rodnom gradu Scrantonu u Pennsylvaniji, na kojem je pružio podršku Hillary Clinton.

Biden je kazao da su Trumpove ideje duboko pogrešne, veoma opasne i neameričke.

Izvor: Al Jazeera