Trump: Zabraniti spajanje porodica imigranata, finansirati zid

Trump ocjenjuje i da reforma imigracijskog sistema neće biti moguća bez bolje zaštite granice (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da zakonsko rješenje za imigrante koji su u SAD dovedeni kao djeca, a koji traže da im se sada osigura legalan boravak, mora uključiti i finansiranje zida na granici, okončanje lančane migracije i lutrije za vizu.

U septembru je Trump ukinuo zakon o imigrantima koji su kao djeca dovedeni u SAD (poznat kao DACA) donijet za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame. Tim zakonom bilo je zaštićeno gotovo 800.000 imigranata od deportacije i bilo im je dozvoljeno legalno boraviti i raditi u Americi.

Trump je dao Kongresu rok do 5. marta da donese zakonske prijedloge koji će osigurati jednaku zaštitu za one pod programom DACA, ali i uključiti budžet za izgradnju zida na granici, okončanje lančane migracije i lutrije za vizu.

Sistem koji je iznevjerio Amerikance

Na sastanku o imigraciji u Bijeloj kući s republikanskim senatorima Trump je rekao da je “sadašnji sistem imigracije iznevjerio Amerikance” i kao primjer naveo lančanu migraciju, odnosno pravo na spajanje porodica.

“Lančana migracija je totalna katastrofa koja prijeti našoj sigurnosti, ekonomiji i ostavlja otvorena vrata teroristima”, rekao je Trump, prenio je Glas Amerike.

On je pozvao i na okončanje lutrije za vizu, koju je nazvao “lošom za ekonomiju i veoma lošom za sigurnost”.

Američki predsjednik ocjenjuje i da reforma imigracijskog sistema neće biti moguća bez bolje zaštite granice.

Rekao je da se nada da će njegove prijedloge podržati i demokrati.

Izvor: Agencije