Trump: Zadržat ćemo dobre odnose sa Katarom

Na pitanje što da SAD radi s velikom vojnom bazu koju ima u Kataru, Trump je odgovorio kako će to 'biti OK' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će SAD “imati dobar odnos s Katarom” te da “neće biti problema s vojnom bazom” u toj zaljevskoj državi.

“Međutim, ako nam ikada bude trebala još jedna vojna baza, tu su druge zemlje koje će je rado izgraditi”, rekao je Trump u televizijskom intervjuu CBN Newsu.

Govoreći o Kataru, napomenuo je kako je “trenutno u lošim odnosima s drugima”, iako misli da se “trenutno odnosi popravljaju”.

“Katar je trenutno u lošim odnosima s drugima, jer su bili poznati kao financijer terorizma. Mi smo im rekli: ‘Ne možete to raditi, ne možete to raditi’. Moramo izgladniti zvijer, je li tako? A ta zvijer je terorizam. Ne možemo dozvoliti da bogate zemlje financiraju tu zvijer”, poručio je Trump.

Na pitanje što da SAD radi s velikom vojnom bazu koju ima u Kataru, odgovorio je kako će to “biti OK”.

“Ako ikada budemo morali otići, imat ćemo 10 zemalja spremnih da nam izgrade drugu bazu, vjerujte mi. I oni će za tu bazu platiti. Dani kad smo mi plaćali za stvari, proći će. Oni će početi plaćati. Mi idemo u druge zemlje. Mi gradimo. Mi ovo, mi ono. Ali imat ćemo dobar odnos s Katarom i nećemo imati problema s vojnom bazom. Međutim, ako nam ikada bude trebala još jedna vojna baza, tu su druge zemlje koje će je rado izgraditi. Vjerujte mi”, zaključio je Trump.

‘Sjajan posao u Saudijskoj Arabiji’

Potvrdio je i kako ne bi prisustvovao summitu u Rijadu, održanom u svibnju, da Saudijska Arabija nije obećala potpisivanje velikih ugovora o kupovini oružja.

“[Državni tajnik] Rex Tillerson obavlja sjajan posao, ali nas dvojica smo imali ponešto nesuglasica, uglavnom kad je riječ o tonu. Tako smo otišli u Saudijsku Arabiju, gdje smo održali jedan od najboljih sastanaka ikada. Prisustvovale su mu 54 muslimanske zemlje. Ustao sam i održao govor, koji je dobio lijepe ocjene. Rekao sam da moramo prekinuti financiranje terorizma. Imaju ogroman novac, a financiraju terorizam i to moramo zaustaviti. Marljivo rade na tome i vjerujem da će to i uraditi”, rekao je Trump.

Govoreći o summitu u Rijadu, ocijenio je kako su to bila “dva nevjerojatna dana”.

“Saudijska Arabija je najavila ulaganje stotina milijardi dolara u kupovinu naših aviona i vojne opreme, te ulaganje u našu zemlju. Rekao sam im da to moraju uraditi, inače ne idem na summit. Dakle, potrošili su stotine milijardi dolara i to pred nama. Potpisivali su ugovore, a bitni ljudi iz najvećih zemalja i kompanija, iz General Electrica i mnogih drugih, bili su tamo zbog ugovora. Dobra stvar za naše radnike”, ocijenio je američki predsjednik.

“To je jedna stvar, ali druga, a to mi je veoma bitno, jeste financiranje terorizma, što mora prestati. Oni financiraju terorizam, neke od tih zemalja, mnoge od njih”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije