Trump zahvalio Kataru na borbi protiv ‘terorizma’

Razgovori lidera dešavaju se dok se pogoršava zaljevska kriza, koja je počela prije sedam mjeseci (Reuters)

Donald Trump pohvalio je napore Katara u borbi protiv “terorizma i ekstremizma” u telefonskom razgovoru s katarskim emirom.

Trump je također ponovio podršku za ujedinjeno Vijeće za zaljevsku saradnju, koje je “fokusirano na suprotstavljanje regionalnim prijetnjama”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani također je bio u Turskoj, gdje se u ponedjeljak u Ankari sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

‘Za veću stabilnost u regiji’

Razgovori lidera dešavaju se dok se pogoršava zaljevska kriza, koja je počela prije sedam mjeseci, a Ujedinjeni Arapski Emirati optužuju zračne snage Katara da su presrele putnički avion koji je letio za Bahrein.

Doha negira ove optužbe.

Kriza je počela 5. juna prošle godine, kada su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat optužili Katar da podržava “ekstremizam i terorizam” na Bliskom istoku, što je Doha snažno negirala.

Trumpovi komentari tokom razgovora sa Sheikhom Tamimom govore u prilog tvrdnjama Dohe.

“Predsjednik je zahvalio katarskom emiru na akcijama protiv terorizma i ekstremizma u svim oblicima”, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Lideri su raspravljali o područjima u kojima se SAD i Katar mogu udružiti da doprinesu većoj stabilnosti u regiji, suprotstave se lošem iranskom utjecaju i pobijede terorizam.”

Nametnuta blokada Kataru

Nakon što su zemlje predvođene Saudijskom Arabijom nametnule blokadu Kataru, Trump je podržao taj potez u objavama na Twitteru.

Turska je bila saveznik Katara tokom blokade, a Erdogan je angažirao turske vojnike u vojnoj bazi u Kataru i povećao trgovinsku razmjenu kako bi pomogao da potrebni proizvodu dođu do zaljevske zemlje.

Katar pokušava nezavisno posredovati kako bi okončao blokadu nakon što je istraga Ujedinjenih naroda utvrdila da blokada negativno utječe na ljude u regiji.

Izvor: Al Jazeera