Trump zaprijetio carinama na sve što stigne iz Kine

Uvoz kineske robe i usluga u SAD-u prošle godine dostigao je vrijednost od gotovo 524 milijarde dolara (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je carinama na sve što stigne iz Kine, a najnoviji paket predviđa carine od 25 posto na novu količinu robe uvezenu iz Kine, vrijednu 16 milijardi dolara.

Carinici će te dažbine početi da naplaćuju 23. augusta, saopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika, prenosi AP.

Administracija je, naime, odlučila da primijeni carine na 279 od 284 proizvoda koji su na listu za carinjenje dodati u junu, a vrijednost im je gotovo 16 milijardi dolara godišnje.

Na toj listi roba nalaze se pretežno industrijski proizvodi kao što su parne turbine i željezni nosači, prenosi Tanjug.

Saopćenje, izdato u utorak, nije iznenađujuće, jer je u aprilu američka administracija objavila da planira da uvede carine za 1.333 kineske proizvodne linije vrijedne 50 milijardi dolara godišnje, navodi američka agencija.

Eskalacija spora

U međuvremenu, administracija je zatražila javni komentar o novim proizvodima za carinjenje, nakon čega je donijela najnoviju odluku o carinama.

Kina uzvraća na svoj način, navodi američka agencija, uz ocjenu da će trgovinski konflikt vjerovatno eskalirati.

Administracija SAD-a priprema i carine od 25 posto na dodatne kineske proizvode, vrijedne 200 milijardi dolara, a predsjednik Trump je zaprijetio carinama na praktično sve što Kina prodaje Sjedinjenim Američkim Državama.

Uvoz kineske robe i usluga u SAD-u prošle godine dostigao je vrijednost od gotovo 524 milijarde dolara, podsjeća američka agencija.

Dvije najveće svjetske ekonomije su u trgovinskim sporu zbog optužbi Washingtona da Kina koristi “predatorsku taktiku” u pokušaju da od SAD-a preuzme tehnološku nadmoć, putem cyber krađe i zahtijeva da američke kompanije objelodane svoje trgovinske tajne u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

Izvor: Agencije