Trump želi 12 nosača aviona

Trump želi predvoditi jedno od najvećih povećanja vojne potrošnje u historiji (AP)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je tokom posjete nosaču aviona Gerald Ford da će se zauzeti za to da američka vojna flota raspolaže sa 12 nosača aviona, u skladu sa željama Mornarice.

Američki predsjednik želi obnoviti američku vojsku i bitno povećati vojnu potrošnju. On je već izjavio da želi Američku mornaricu s 350 velikih brodova i podmornica tokom sljedećih godina, prema 310 brodova, koliko je bila odredila Obamina administracija, a sada ih ima 274.

Trump još nije precizirao vrstu brodova, prenosi Hina.

“Razgovarao sam sa dužnosnicima Mornarice i industrije o mojim planovima velikog povećanja vojne flote, koja bi imala 12 nosača aviona koje trebamo”, rekao je američki predsjednik.

Povećanje potrošnje

“Nakon godina smanjenja vojne potrošnje, koje su oslabile našu odbranu, želim predvoditi jedno od najvećih povećanja vojne potrošnje u historiji”, naglasio je Trump.

Američka mornarica sada ima deset nosača aviona, a imat će ih 11 kada Gerald Ford sljedećih mjeseci bude u funkciji. Cijena tog nosača aviona procijenjena je na 12,9 milijardi dolara.

Američka mornarica tražila je u decembru jako povećanje flote, a sada traži 355 brodova, od kojih 12 nosača aviona, prema 308 brodova i 11 nosača aviona u prethodnim projekcijama.

Izvor: Agencije