Trump želi velike promjene u poreznom sistemu

Trump tvrdi da bi reforma poreznog sistema donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump predložio je najveće promjene u poreznom sistemu u posljednja tri desetljeća – plan kojim bi se srezali porezi za kompanije i imućne, ali ga očekuje borba u Kongresu s obzirom na to da mu demokrati nisu nikako naklonjeni, a vlastita stranka je podijeljena.

Zakonodavci su sveobuhvatnu reformu poreznog sistema desetljećima zaobilazili u širokom luku, piše Reuters i podsjeća da je posljednja provedena 1986. godine.

Trump tvrdi da bi reforma poreznog sistema donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase, prenosi Hina.

Kovanje plana

Bijela kuća je saopćila da bi, prema tom prijedlogu, prihodi tipičnih porodica srednje klase bili u manjoj mjeri podložni saveznom porezu na dohodak.

Plan je skovan tokom višemjesečnih razgovora Trumpovih pomoćnika i vodećih republikanaca u Kongresu. U njemu se predlaže smanjenje poreznih stopa na korporativni prihod, rezanje poreza na prihode kompanije kojima se porezi ne obračunavaju na nivou korporacija već se vlasnici kompanija oporezuju prema porezu na individualnu dobit.

Većina kompanija u SAD-u, njih gotovo 95 posto, jesu tzv. pass-through kompanije.

Planom se predviđa i rezanje poreznih stopa na najviše prihode pojedinaca, a bit će ukinute uveliko korištene porezne olakšice kojima se pogoduje stanovnicima u državama s visokim porezima u kojima dominiraju demokrati.

Velike kompanije su zadovoljne, dok su demokrati izrazili protivljenje. Republikanci nikako da ostvare neki važniji uspjeh na zakonodavnom planu otkad je Trump u januaru položio zakletvu za predsjednika iako kontrolišu i Bijelu kuću i oba doma Kongresa.

Prijedlog predviđa 20-postotnu poreznu stopu na korporativni dohodak, što je smanjenje u odnosu na sadašnjih 35 posto. Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama plaćaju visoke poreze prema svjetskim standardima i traže smanjenje poreza već godinama.

Tri porezne stope

Porezni okvir uspostavio bi 25-postotnu poreznu stopu za poduzetnički dohodak iz pass-through kompanija.

Brookings Institution procjenjuje da 95 posto američkih kompanija obično čine mala privatna preduzeća.

Prema sadašnjem poreznom zakonu, preduzetnički profiti prenose se na vlasnike kao lični dohodak, koji se često oporezuje prema najvišoj stopi od 39,6 posto za individualni dohodak.

Prijedlog namjerava konsolidovati sadašnjih sedam poreznih stopa u tri – 12 posto, 25 posto i 35 posto.

Izvor: Agencije