Trumpa kritiziraju, popularnost mu raste

Vodeći američki predsjednički republikanski kandidat Donald Trump poslao je novu poruku iz Las Vegasa. Rekao je da će ako postane stanovnik Bijele kuće, iz Sjedinjenih Američkih Država vratiti svaku sirijsku izbjeglicu koja stigne u SAD.

Izjava dolazi uoči republikanske predsjedničke debate. Uprkos kontroverznim komentarima, ima veliku prednost u nacionalnoj anketi, dominira vijestima te sve više privlači mase.

“Čuo sam kada su objavili ankete. Volim Teda Cruza, dobar je čovjek, ali čuo sam, Cruzu raste popularnost. Rečeno je na televiziji, baš tako, Cruzu raste popularnost. Zabrinuo sam se, međutim, kada sam vidio anketu: Trump 41 – Cruz 14, upitao sam se šta se događa”, rekao je Trump.

“Donald Trump promijenio je ovdje političko ponašanje. Nazvao je glasače u Iovi glupima, porasla mu je tamo popularnost. Kritizirao je Latinoamerikance, porasla mu je popularnost. Pozvao je na potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD, naširoko je kritiziran, brojke su mu opet rasle. Za njegove simpatizere jedini je čovjek koji, kako kaže u kampanji, može Ameriku učiniti opet jakom”, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

“Veliki sam njegov pristalica. Ranije sam mislio kako nema nikakve šanse i nisam ga smatrao ozbiljnim političarem, ali što više priča, mislim da je povezan s bazom republikanaca, ali i onim što hoće američki narod”, rekao je jedan stanovnik Las Vegasa.

‘Paljenje mase’

Nekoliko puta tokom govora prekidali su ga demonstranti. Kada je govorio o kontroli naoružanja, imigraciji, stavu o muslimanima… To je dio Trumpovog problema. U ekstazu dovodi republikance, ali oni koji ga ne vole izrazito su jasni u tome.

“Sve je bilo paljenje mase, pokušavao je ljude dovesti u ekstazu, vidite masu, došao sam biti mamac”, rekao je Trumpov pristalica.

Trump je govorio više od sat vremena. Pokrio mnogo tema i dobio podršku.

“Priča iz srca, nije političar. Ova zemlja ne treba novog političara, treba lidera, to je Trump”, smatra jedan ispitanik ankete.

“Sve volim kod Trumpa. Latinoamerikanka sam i podržavam ga 100 posto. Divno je sve što kaže”, rekla je jedna ispitanica ankete.

Njegova kampanja, mnogi su predviđali, trebala je izgorjeti u nekoliko sedmica. Ali, on je još tu i bori se za najvažniju poziciju u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera