Trumpov advokat Giuliani traži istragu o ruskoj istrazi

Ministarstvo pravosuđa treba provesti istragu o istrazi posebnog tužitelja Roberta Muellera, rekao Giuliani (EPA)

Istraga o optužbama za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. i o sumnji u tajni dogovor Moskve i Trumpova izbornog štaba treba i sama biti predmet istrage, rekao je advokat američkog predsjednika Rudy Giuliani.

Po njegovim riječima, Ministarstvo pravosuđa treba provesti istragu o istrazi posebnog tužitelja Roberta Muellera, “ne nužno zbog Muellera, nego zbog geneze te ruske istrage koja se pokazala veoma nezakonita i neetična”.

“Ne mislim da Mueller i njegovi ljudi trebaju biti predmet istrage, osim ako nema novih dokaza o njima”, rekao je za CNN. “Govorim o tome što je prethodilo imenovanju posebnog tužitelja”, “bilo je neobičnih stvari”, dodao je.

“Želimo da se provede istraga o Muellerovoj istrazi, kao što se vodila istraga o Trumpovoj administraciji i htjeli bismo dobiti izvještaj o tome. Tada bismo imali dokaz da je loša, kao što neki misle”, istaknuo je lični advokat Donalda Trumpa.

Kontakti s Rusima tokom kampanje

Muellerova opširna istraga pokrenuta je kao odgovor na negodovanje zbog toga što je Trump u maju 2017. smijenio direktora FBI-ja Jamesa Comeyja koji je dotad nadzirao rusku istragu. Budući da se ministar pravosuđa Jeff Sessions izuzeo u toj istrazi, vlast nad posebnim tužiteljem ima njegov zamjenik Rod Rosenstein.

Trump ne propušta nijednu priliku da kritizira Sessionsa zbog izuzeća i Rosensteina koji u načelu jedini može smijeniti Muellera.

Trumpov tabor je nedavno udvostručio napade na Muellerovu istragu koja kvari mandat nekretninskog magnata. Predsjednik koji je u nedjelju na Twitteru opet osudio “lov na vještice” i niječe bilo kakav dosluh ili ometanje pravosuđa sa svoje strane, ocijenio je u petak da je ruska istraga “potpuno izgubila ugled”.

Washington Post je u nedjelju, u n-toj epizodi te velike istrage, otkrio da je još jedan bivši savjetnik Donalda Trumpa, Roger Stone, kao i drugi, tokom kampanje bio u kontaktu s ruskim državljaninom koji mu je u zamjenu za novac ponudio informacije koje su trebale naštetiti Hillary Clinton, demokratskoj protivnici republikanskog kandidata. On kaže da je odbio ponudu.

Izvor: Agencije