Trumpov advokat priznao da je lagao Kongresu

Cohen je ljetos rekao da se osjeća krivim za finansijske prekršaje u izbornoj kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prevaru (EPA)

Michael Cohen, dugogodišnji osobni odvjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, priznao je da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016., prenosi Reuters.

On se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tomu je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Na ročištu je priznao kako je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.

Trump: Cohen je slabić i ne pretjerano pametan čovjek

No, Trump je ubrzo demantirao da je radio na gradnji tornja u Moskvi, te je napao svog bivšeg odvjetnika nazvavši ga slabićem.

Optužio ga je za laganje o projektu nekretnina kako bi dobio blažu kaznu.

Američki predsjednik kazao je novinarima ispred Bijele kuće kako je odlučio da neće graditi zgradu u Moskvi, ali nije rekao kada.

Odlazeći iz Bijele kuće na put u Buenos Aires na samit G20, Trump je za Cohena kazao da je “slabić i ne pretjerano pametan čovjek”.

“Kada se natječem za predsjednika, to ne znači da se ne smijem baviti biznisom”, rekao je Trump o gradnji nekretnine u Moskvi, koja nije realizirana.

Preokret u Muellerovoj istrazi

Cohen je prethodno u kolovozu kazao kako se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužitelji u New Yorku.

Njegovo bi priznavanje krivnje moglo ukazivati na to kako se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak suradnje s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera.

Događaji od četvrtka najnoviji su preokret u Muellerovoj istrazi o tomu je li Trump ili najuži krug njegovih suradnika bio u dosluhu s pokušajima Rusije da utječe na ishod predsjedničkih izbora.

Cohen, navodno, dijeli informacije s posebnim istražiteljem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpova tornja u Moskvi, koje je, prema tvrdnjama bivšeg Trumpova odvjetnika, nastavljeno i tijekom predsjedničke kampanje.

Noćna i pravna mora za Trumpa

To proturječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema financijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kad odgovara na pitanja o tomu zašto hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju ponuditi dokaze za svoje tvrdnje, bit će to “noćna mora” za predsjednika, navodi Reuters

Cijela priča mogla bi postati i pravnom morom pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Muelleru.

Izvor: Agencije