Trumpov cilj: Milijarda dolara za kampanju

Trump u Indiani osvojio više od polovine glasova republikanskih birača (AP)

Izgledni republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavio je da će raditi s Republikanskim nacionalnim odborom na prikupljanju milijardu američkih dolara kako bi pobijedili vjerovatnu demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 8. novembra.

“Prikupit ćemo više od milijardu dolara, a to je onoliko koliko će biti potrebno. Demokrati će možda doći i do dvije milijarde”, kazao je Trump u razgovoru za NBC, prenosi Reuters.

Nove podjele i izazovi

Trumpova pobjeda na predizborima u Indiani, koja mu je donijela gotovo sigurnu republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore u novembru, pošto se njegov glavni protivkandidat Ted Cruz povukao iz utrke, našla se na naslovnicama novina širom svijeta, a mediji uglavnom ističu da je njegov izbor za republikanskog kandidata sada neupitan te da to donosi nove podjele i izazove njegovoj Republikanskoj stranci.

Mediji navode i da Trumpu, nakon što je “preživio” u republikanskoj utrci za Bijelu kuću, slijedi ujedinjenje stranke, na čemu će morati naporno raditi.

Trump je u Indiani osvojio više od polovine glasova republikanskih birača, Cruz je dobio blizu 37 posto, a treći kandidat, guverner savezne države Ohio John Kasich ostao je daleko iza njih.

Kasich se nakon Cruza također povukao iz utrke.

Guverner savezne države Ohio, koji je uspio pobijediti ostale republikanske kandidate samo u svojoj državi, otkazao je pojavljivanje u medijima koje je jučer bilo zakazano.

Izvor: Agencije