Trumpov zet tvrdi da ‘nije sklopio tajni dogovor’ s Rusima

Zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner u ponedjeljak je rekao da nije “sklopio tajni dogovor” s Rusijom, te da je s ruskim zvaničnicima imao oko četiri susreta tokom predsjedničke kampanje 2016. i primopredaje vlasti. 

U saopćenju objavljenom prije zatvorenog svjedočenja pred zastupnicima, Kushner je istaknuo kako je njegov upitnik za sigurnosnu provjeru greškom poslan prerano, pa se u njemu nisu nalazile informacije o stranim kontaktima. 

“Nisam sklopio tajni dogovor niti znam ikoga u ovoj kampanji ko je to učinio s nekom stranom vladom”, rekao je savjetnik.

“Nisam imao neprimjerene kontakte. Nisam se oslanjao na ruski novac za finasiranje svojih poslovnih aktivnosti u privatnom sektoru”, dodao je Trumpov zet. 

Kushner će ove sedmice dva dana svjedočiti iza zatvorenih vrata pred zastupnicima parlamenta koji će utvrđivati je li Trumpova kampanja za pobjedu na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima koristila pomoć Rusa. 

Trump je optužen da su članovi njegove kampanje sarađivali s Rusijom koju američke obavještajne agencije optužuju da se umiješala u izbore, što su i Moskva i američki predsjednik odbacili. 

Trumpov sin Donald Jr. je ranije ovog mjeseca objavio elektronsku poštu u kojem se vidi da prihvata mogućnost dobijanja štetnih informacija od ruske vlade o Hillary Clinton, demokratskoj rivalkinji njegovog oca. 

‘Gubitak vremena’

Članovi oba obavještajna odbora, iz donjeg i gornjeg doma parlamenta, izrazili su znatiželju oko toga što će Kushner reći o susretu iz juna 2016. na kojem su prisustvovali ruska advokatica Natalia Veselnickaja, Trumpov sin, Kushner i bivši Trumpov voditelj kampanje Paul Manafort. Kushner je taj susret prozvao gubitkom vremena. 

“Zapravo sam nakon oko deset minuta od početka sastanka poslao poruku svom asistentu da me nazove kako bi imao izgovor otići s njega”, otkrio je Trumpov zet. 

On će trebati objasniti i izvještaje u kojima stoji da je pokušao zataškati tajni komunikacijski kanal s Moskvom, kao i ostale kontakte koje je imao s visokim ruskim dužnosnicima i poduzetnicima tokom predsjedničke kampanje i uoči preuzimanja dužnosti. 

Kushner je priznao da se prvo u aprilu 2016. u Washingtonu susreo s ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom s kojim se rukovao, ali tvrdi da se ne sjeća telefonskih razgovora s njim između aprila i novembra iste godine, da nije pronašao dokaze o tome u zapisu razgovora i da sumnja da su se oni dogodili. 

Kushner je istaknuo da je na susretu s Kisljakom nakon izbora izrazio želju da Sjedinjene Države imaju nov početak s Rusijom.

“Činjenica da sam se raspitivao o načinima pokretanja dijaloga nakon izbora trebao bi se naravno koristiti kao snažan dokaz o tome da nisam bio svjestan toga da je on postojao i prije dana izbora”, tvrdi Kushner.

Izvor: Al Jazeera i agencije