Trumpova administracija odobrila naftovod Keystone XL

State Department saopćio je da je odlučio da gradnja Keystonea služi američkim nacionalnim interesima (AP)

Američka administracija izdala je predsjedničku dozvolu kompaniji TransCanada za izgradnju naftovoda Keystone XL.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na Twitteru je napisao da će predsjednik Donald Trump raspravljati o naftovodu kasnije tokom dana.

State Department saopćio je da je odlučio da gradnja Keystonea služi američkim nacionalnim interesima, što je suprotno zaključku do kojeg je State Department došao za vrijeme administracije Baracka Obame.

U saopćenju se dodaje da su u donošenju takve odluke razmotrene i vanjska politika i energetska sigurnost.

Sporan drugi krak

Dozvolu je potpisao Tom Shannon, karijerni diplomat na poziciji državnog podsekretara za vanjske poslove, jer je državni sekretar Rex Tillerson nekad vodio Exxon Mobil.

Izgradnja naftovoda već je dugo predmet sporenja.

Naftovod Keystone već postoji i proteže se sve do Oklahome. Sada ga kompanija TransCanada želi dograditi u dva pravca. Južni dio, koji vodi do rafinerija u Texasu, nije problematičan, ali drugi krak, nazvan XL Keystone, jest.

Velikim dijelom išao bi preko Nebraske, čiji su stanovnici zabrinuti za negativne ekološke utjecaje naftovoda, posebno u dijelu koji prolazi kroz ogroman podzemni rezervoar svježe vode, kojom se navodnjava 30 posto ukupne obradive površine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dug 1.900 kilometara

Oni koji podržavaju izgradnju tvrde da će se otvoriti radna mjesta, smanjiti cijene goriva i umanjiti američka ovisnost o nafti iz nestabilnih zemalja.

Naftovod bi, prema projektu, bio dug 1.900 kilometara i doveo bi naftu iz Kanade do američkih rafinerija na obalama Meksičkog zaliva.

Republikanci, nekoliko investitora i sindikata žele izgradnju naftovoda pod svaku cijenu.

S druge strane, većina demokrata i veliki broj ekološki osviještenih ljudi protivi se tome.

Izvor: Al Jazeera i agencije