Trumpova kritika donijela NYT-u rast prihoda

Neto dobit američke novinske grupacije iznosila je 13,2 miliona dolara u prvom tromjesečju 2017. godine (EPA)

The New York Times je saopćio da je ove godine dobio više od 300.000 pretplatnika na digitalno izdanje, što je rezultiralo naglim skokom zarade novinske kuće za koju je predsjednik Donald Trump rekao da “propada”.

Dnevnik je pripisao izvjestan porast pretplatnika obnovljenom interesu čitalaca za njegove kritičke tekstove na račun nove američke administracije, koji su često bili uzrok Trumpovih napada na list, prenosi AFP.

Neto dobit američke novinske grupacije iznosila je 13,2 miliona dolara u prvom tromjesečju 2017. godine, u odnosu na gubitak od 8,3 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Isplativa digitalna strategija

Ukupni prihodi porasli su za 5,1 posto, na 399 miliona dolara, čemu je najviše doprinijela zarada od digitalnih pretplata i internetskog oglašavanja.

“Ovi rezultati pokazuju trenutnu snagu i budući potencijal naše digitalne strategije ne samo u pogledu dostizanja velikog auditorija već i ostvarivanja znatnih prihoda”, rekao je Mark Thompson, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije New York Times.

“Dobili smo nevjerovatnih novih 308.000 neto pretplata na digitalni servis vijesti, što prvo tromjesečje čini najboljim kvartalom u smislu povećanja pretplatnika u našoj historiji”, dodao je on.

Ukupni prihodi od tiraža porasli su 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 242 miliona dolara.

Od toga je 76 miliona dolara došlo samo od pretplata na digitalni servis, što predstavlja 40-postotni skok u odnosu na godinu ranije.

Značajan rast prihoda

Broj digitalnih pretplatnika popeo se na kraju posmatranog kvartala na 2,2 miliona, što je skok od 62 posto u poređenju s prošlom godinom.

Prihod od digitalnog oglašavanja iznosio je 49,7 miliona dolara i veći je za 19 posto nego prethodne godine, a u ukupnim prihodima od oglašavanja učestvuje s 38,2 posto.

Ipak, ovaj rast nije uspio u potpunosti nadoknaditi pad oglašavanja u štampanom izdanju lista, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije