Trumpova unuka pjesmom osvojila Kineze

Arabella u tradicionalnoj kineskoj odjeći pjeva na kineskom jeziku (Al Jazeera)

Ezzat Shahrour, Peking

Arabella Kushner, unuka američkog predsjednika Donalda Trumpa, osvojila je simpatije i interesiranje velikog broja korisnika interneta u Kini, za razliku od njenog djeda.

Petogodišnja djevojčica Arabella veoma je brzo postala zvijezda, s milionima pratilaca na društvenim mrežama, samo nekoliko sati nakon što je ponosna majka Ivanka Trump postavila fotografije i videosnimak izvedbe svoje kćeri. Arabella na snimku pjeva na jasnom kineskom jeziku tradicionalnu kinesku pjesmu i recitira kinesku poeziju koja datira još iz vremena dinastije Sung, koja je vladala Kinom prije osam stoljeća.

Najmlađa Trumpova unuka otpjevala je tradicionalnu kinesku pjesmu “Cvijet jasmina” u čast kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegove supruge Peng Liyuan tokom njihove nedavne posjete Trumpovom posjedu na Floridi.

Izgleda da je pjesma veoma pažljivo odabrana za ovu priliku s obzirom na to da nije riječ samo o tradicionalnoj pjesmi koja uživa veliku popularnost u Kini. To je posljednja pjesma koju je supruga kineskog predsjednika Peng Liyuan izvela na novogodišnjoj gala predstavi 2005. godine prije nego što se povukla iz kineskog vojnog orkestra, u kojem je pjevala kao jedna od najpopularnijih i najpriznatijih solistica u ovoj državi.

Videosnimak na Twitteru

“Jako sam ponosna na nastup Arabelle i Josepha koji je upriličen u čast kineskog predsjednika i njegove supruge”, objavila je Ivanka na svom Twitter-računu uz videosnimak.

Video je za veoma kratko vrijeme sakupio više od 20 miliona pregleda na kineskom sajtu QQ i blizu deset miliona na sajtu Weibo, koji je kineski pandan Twitteru.

U jednom od komentara na društvenim mrežama piše: “Ivankin izbor da djecu uči kineskom jeziku samo je potvrda kineske budućnosti na svjetskoj sceni i priznavanje važnosti kineske kulture za buduće generacije Amerikanaca. Pogotovo kad je riječ o trgovačkoj porodici koja je u stanju predvidjeti budućnost i ulagati u buduće generacije.”

U drugom komentaru piše: “Koja je korist da slušamo prelijepu pjesmu od male djevojčice dok nas njen djed vrijeđa?”

Ivanka i njena porodica veoma su popularni među Kinezima i pored činjenice da je ona vlasnica nekoliko kompanija i fabrika te da ima ekonomske interese u ovoj državi. Stoga posmatrači smatraju da je jačanje direktnih veza porodice s kineskim rukovodstvom jedan od puteva za širenje njenih poslovnih aktivnosti i prilika za uspjeh.

To se podudara s Trumpovom strategijom za jačanje uloge svoje porodice u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se svrstala u red jakih i bogatih porodica, kao što su Bush, Roosevelt i druge.

U kontekstu toga da osnovni elementi nove američke administracije još uvijek nisu upotpunjeni te zbunjenosti u kojoj se našlo kinesko rukovodstvo prilikom odabira odgovarajućih kanala kako bi saznali pravac Trumpove politike, najbolje rješenje za izlazak iz ovakve konfuzije jest izbor veoma uskog kruga bliskog Trumpu, a to su Ivanka i njena porodica. Tako je Jared Kushner, Ivankin muž, odigrao ključnu ulogu u organizaciji i određivanju dnevnog reda prilikom susreta Trumpa i Xija.

Drugačija diplomatija

Zvanični kineski mediji smatraju da sastankom u Mar-a-Lagu u Kaliforniji Trump pokušava izgraditi lične i porodične veze s kineskim predsjednikom i njegovom suprugom, s ciljem učvršćivanja odnosa između dviju strana.

Pojedini posmatrači nazvali su ovakav korak “porodičnom diplomatijom” ili “unuci-diplomatijom”, kao podsjećanje na “ping-pong diplomatiju”, odnosno prijateljsku inicijativu stonoteniskih reprezentacija dviju država, koja je dovela do probijanja leda između SAD-a i Kine 1970-ih. Taj događaj pripremio je odgovarajući ambijent za historijsku posjetu bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona Kini, nakon čega je uslijedila normalizacija diplomatskih odnosa dviju država.

Tu je još i poznata “panda-diplomatija”, kojom se Kina služila kad je poklonila medvjeda pandu Sjedinjenim Američkim Državama kao glasnika mira i prijateljstva, u cilju jačanja prijateljskih odnosa između dviju država.

Poznati kineski košarkaš Yao Ming također je odigrao značajnu ulogu u učvršćivanju odnosa između Washingtona i Pekinga igrajući za američke klubove, što je kasnije postalo poznato kao “košarkaška diplomatija”.

Međutim, bivšem američkom ambasadoru u Kini Garyju Lockeu nije pomoglo njegovo kinesko porijeklo na uspostavljanju “javne diplomatije”. Njegovo učešće u javnim događajima nije se svidjelo kineskim vlastima i potaklo je velike rasprave na društvenim mrežama.

Locke je odbio biti tretiran kao značajna ličnost, a poznat je po putovanjima ekonomskom umjesto prvom klasom na letovima kineske aviokompanije unutar države. Također se veoma često i neočekivano pojavljivao sa članovima svoje porodice na motociklima u uskim ulicama starog dijela Pekinga ili u skromnim narodnim restoranima.

Izvor: Al Jazeera