Tržište tablet računala tek postaje zanimljivo

Tableti postaju novi prostor distribucije digitalnog sadržaja (Getty Images)

Uređaji koji su do prije godinu jedva postojali danas postaju jedna od glavnih tema ne samo ICT industrije. Tableti postaju novi prostor distribucije digitalnog sadržaja koji nudi poslovne prilike koje se tek istražuju.

Sve do nedavno zapravo i nije bilo previše smisla govoriti o tržištu tableta. Appleov iPad tu je dominirao dok su se ostali proizvođači borili za mrvice. Situacija se mijenja. Prema IDC-ovoj analizi iPadu pripada gotovo dvije trećine tržišta (61,5 posto). Ostatak otpada na konkurente koji za softversku bazu koriste Googleov operacijski sustav – Android,  sličan onom koji  se nalazi u mobilnim telefonima. 

Dio tržišta tableta, oko 5 posto, još uvijek drže HP i RIM koji posustaju. HP se sam povukao s tržišta tableta. RIM, Research In Motion, tvorac BlackBerryja, očito više ne može pronaći proizvod s kojim bi ostao relevantan konkurent na mobilnom tržištu.

IBM je prateći 500 online trgovina izračunao kako je ovog Božića prodaja u web trgovinama porasla za 16,4 posto. 

iPad koristi iOS, operacijski sustav identičan onome Appleovog telefona. Iz korisničke perspektive između pametnih telefona s ekranom osjetljivim na dodir i tableta nema bitne razlike, osim u veličini. Otuda i šala o iPadu kao prevelikom iPhoneu  koja se pojavila nakon prvog predstavljanja Appleovog tableta početkom 2010. godine.

Godinu dana kasnije tabletima, posebno Appleovom, smiju se samo rijetki. Korisnici su ih prihvatili. Malo je onih koji ne požele iPad već nakon kratkog upoznavanja. To najbolje potvrđuje preko 40 milijuna prodanih primjeraka. Prema predviđanju Gartnera do 2014. godine ta brojka trebala bi na godišnjoj razini narasti na 150 milijuna komada.

Tablete su prvi prihvatili korisnici koji su se saživjeli s digitalnim svijetom. IBM je prateći 500 online trgovina izračunao kako je ovog Božića prodaja u web trgovinama porasla za 16,4 posto. 7 posto ukupne prodaje ostvareno je posredstvom tableta, Appleovog iPada.

Konkurencija

Appleova konkurencija među tabletima tržištu očito nije toliko poželjna. Tehnološki, najviše mu se približio Samsung svojom Galaxy serijom.

Kao cjelina Galaxy i slični premium Android bazirani tableti, poput Motorole Xoom, još uvijek nisu uspjeli ponuditi korisničko iskustvo kakvo nudi Appleov proizvod. Tableti su prije svega uređaji namijenjeni konzumaciji digitalnog sadržaja kojih u Appleovom eko sustavu ne manjka.

Steve Jobs je pokrenuo revoluciju u distribuciji digitalne glazbe koju je postupno širio na video, knjige, magazine, softver. Upravo je softver, kroz mobilne aplikacije, novo područje na kojem Apple dominira, nameće standarde koje drugi kopiraju.

Sve aplikacije kreirane za Android moguće je pokretati na Fireu, naravno pod uvjetom da postoje u ponudi najveće online trgovine,  Amazon Appstoreu.

Njegov App Store mijenja način distribucije i prodaje softvera i što je još važnije otvara prostor za naplatu web sadržaja. Dobar dio mobilnih aplikacija nije ništa drugo nego li  aplikativni pristup web servisima koji su odjednom postali nešto za što su korisnici spremni odvojiti novac.

Apple je tako ponudio i nadu za posrnulu izdavačku industriju koja traži način kako vratiti makar dio izgubljenih prihoda koje im je odnio internet.


Prema IDC-ovoj analizi iPadu pripada gotovo
dvije trećine tržišta 

iPad će još dugo biti predvodnik među novom generacijom mobilnih uređaja. Amazonov Kindle Fire potvrda je kako mu se može konkurirati, privući pažnju korisnika tabletom bez natjecanja u performansama. Fire je manji i slabiji od iPada ali i znatno jeftiniji. Cijena mu je 200 dolara što je 300 dolara manje od one najslabijeg Appleovog tableta.

Amazon se trudio zamaskirati Android operacijski sustav koji koristi za softversku podlogu. Googleovi servisi su uklonjeni, a u prednjem planu istaknut je pristup do Amazonovog sadržaja koji tako dobiva još jedan veliki izlog.

Sve aplikacije kreirane za Android moguće je pokretati na Fireu, naravno pod uvjetom da postoje u ponudi najveće online trgovine,  Amazon Appstoreu.

Amazon u svojoj ponudi već ima sličan proizvod, čitač elektroničkih knjiga, originalni Kindle, koji u svijetu knjiga predstavlja simbol jednak onom  kojeg Appleov iPod ima u svijetu digitalne glazbe.

Amazonov tablet u prodaji se nalazi tek nešto više od mjesec dana, a već sada je drugi na listi najprodavanijih, odmah uz iPad. 

Kindle je zaslužan što danas najveća knjižara na svijetu proda više digitalnih nego tiskanih izdanja. 

Kindle Fire taj trend želi proširiti na glazbu, film, video… Magazini će također profitirati pojavom Firea, jer za razliku od prošlih Amazonovih čitača, koji su za prikaz koristili tehnologiju elektroničke tinte, Fire je pravi tablet s kolor LCD ekranom sličnim onom kakav se nalazi na modernim telefonima.

Amazonov tablet u prodaji se nalazi tek nešto više od mjesec dana, a već sada je drugi na listi najprodavanijih, odmah uz iPad. Iza Amazona su Samsung, Motorola, RIM, Acer, Sony, HP kompanije koje su se sa svojim tabletima pojavile na tržištu znatno ranije.

Budućnost tableta

Vlasnik najveće online trgovine pokazao je da se u natjecanju s iPadom može izbjeći direktan sukob i ponuditi jeftiniji uređaj kompenziran s jakim ekosustavom.  Nema puno tvrtki koje su to u stanju ponuditi.

Nešto slično pokušava Barnes & Noble, najveći fizički lanac knjižara. Nedavno je predstavio Noble Nook Tablet, uređaj s kojim želi proširiti tržište u digitalnom svijetu. Najviše se ipak očekuje od Googlea i Microsofta.

Microsoft privodi kraju razvoj Windows 8 sustava koji će biti prilagođen i za mobilne uređaje poput tableta. 

Google nastavlja razvoj Androida koji u kombinaciji sa sve naprednijim hardverom zainteresiranih partnera postaje ozbiljna alternativa iPadu.  Sada je već jasno kako će Google u 2012. ponuditi vlastiti tablet, kojem će osim softvera dizajnirati i hardver. Tu informaciju nedavno je za talijanske novine Corriere Della Sera  iznio prvi čovjek Googlea, Eric Schmidt.

Microsoft privodi kraju razvoj Windows 8 sustava koji će biti prilagođen i za mobilne uređaje poput tableta. Korisnici naviknuti na Microsoftov softver na takvim uređajima moći će uz nove mobilne aplikacije prilagođene ekranima osjetljivim na dodir koristiti i one na koje su već navikli – MS Office primjerice.

Takav smjer razvojima tabletima će stvoriti novi prostor i priliku da zamijene osobna računala kakva danas koristimo.

Izvor: Al Jazeera