Tsipras: Grčka je finansijski ugušena

Iako smo u takvoj finansijskoj situaciji, poštujemo sve naše vanjske obaveze, rekao je Tsipras (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras upozorio je kako je njegova zemlja “finansijski ugušena”, usred zabrinutosti da Atina možda ima samo nekoliko sedmica do bankrota.

“Iako smo u takvoj finansijskoj situaciji, poštujemo sve naše vanjske obaveze”, rekao je Tsipras i dodao da “nedostatak likvidnosti nije niti izbor, niti odgovornost grčke vlade”.

“Radi se o oštroj pregovaračkoj taktici naših partnera i ne znam da li se iko u Evropi osjeća ponosnim zbog toga”, prenio je AP Tsiprasove riječi.

Predstavnik vlade Gabriel Sakellaridis rekao je da Grčka, ukoliko želi da ispuni sve obaveze ovog ljeta, treba više finansijske pomoći. On očekuje da bi dogovor sa kreditorima, Grčka mogla da postigne do kraja maja.

Tsipras je prethodno upozorio strane kreditore da njegova zemlja ne može otplatiti dug MMF-u od 750 miliona eura, ukoliko joj oni odmah ne osiguraju likvidnost.

Pismo upozorenja

Pozivajući se na evropske izvore, grčki listovi su prenijeli da je Tsipras 8. maja poslao prijeteće pismo predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, šefici MMF-a Christine Lagarde i predsjedniku Evropske centralne banke (ECB), Mariju Draghiju.

U tom pismu Tsipras je rekao da Grčkoj nedostaju domaći izvori likvidnosti za ispunjavanje, kako domaćih, tako i stranih dužničkih obaveza, i da nije dobila nikakvu pomoć za otplatu duga od 240 milijardi eura, još od prošlog augusta.

Za vraćanje likvidnosti, Tsipras je predložio da ECB poveća nivo za izdavanje grčkih trezorskih zapisa, kao i djelimičnu isplatu tranše kredita od 7,3 milijarde eura, povratak 1,9 milijardi eura od profita koji je ECB napravila kupujući grčke obveznice od 2010. godine i povratak 1,2 milijarde eura, uplaćenih u fond pomoći eurozone.

Pismo je posmatrano kao mogući blef i pojačalo je klimu nepovjerenja između dvije strane, navode listovi, a prenosi Reuters.

Grčke gotovinske rezerve se smanjuju i pregovori između Tsiprasove ljevičarske vlade sa kreditorima o novčanim reformama kasne mjesecima.

Tsipras je ranije rekao da su Grčka i njeni kreditori pronašli zajedničku polaznu tačku u pregovorima, ali da vlada neće odstupiti od svojih “crvenih linija”, među kojima su odbijanje smanjenja plata i penzija.

Izvor: Agencije