Tsipras: Grčka ostaje u eurozoni

Alexis Tsipras: Jasno je sa svakog stajališta da pitanje izlaska Grčke iz eurozone ne postoji (EPA)

Grčka će ostati u eurozoni i voditi borbu protiv politike štednje, koja uništava Evropu, izjavio je u nedjelju Alexis Tsipras, predsjednik Syrize, stranke kojoj ankete predviđaju pobjedu na izborima 25. januara.

“Jasno je sa svakog stajališta da pitanje izlaska Grčke iz eurozone ne postoji”, kazao je on za grčki sedmični list Realnews.

Objasnio je da su se takve informacije pojavile još 2012. godine, usred najveće grčke krize, no “atmosfera je u ovom trenutku potpuno drugačija”.

“O takvoj mogućnosti govori jedino [aktuelni grčki premijer] Antonis Samaras, ali visoki evropski dužnosnici to svakodnevno opovrgavaju”, napomenuo je vođa Syrize.

Prošle sedmice je Evropska komisija izvijestila da je pripadnost neke zemlje eurozoni “neopoziva”, prenosi Hina.

Samaras, Tsiprasov glavni protivnik na predstojećim izborima, sistematski zaplašuje birače scenarijem “Grexita”, izlaska Grčke iz eurozone, osuđujući politiku Syrize, koja želi dokinuti politiku štednje.

Podrška iz Njemačke

Tsipras uzvraća da će Grčka “i dalje biti na čelu borbe protiv politike štednje, koja šteti Evropi, jača krajnju desnicu i evropsku ekonomiju vodi u recesiju”.

Njemačka Vlada želi da Grčka ostane u eurozoni i ne postoje drugačiji planovi, izjavio je sredinom sedmice zamjenik kancelarke ove države Sigmar Gabriel, u reakciji na izvještaje medija da Berlin vjeruje da monetarna unija može izdržati bez Grčke.

Gabriel, ministar privrede i vođa Socijaldemokratske partije, također je rekao da je eurozona posljednjih godina otpornija i ne može ju se ucjenjivati.

“Cilj njemačke Vlade, Evropske unije, kao i Vlade u Atini je zadržati Grčku u eurozoni”, kazao je Gabriel.

“Nije bilo i nema drugačijih planova”, rekao je on i dodao da je eurozona postala stabilnija u nekoliko posljednjih godina.

“Zato nas se ne može ucjenjivati. I mi očekujemo da se grčka Vlada, bez obzira ko joj je na čelu, pridržava ugovora s EU-om”, rekao je Gabriel, aludirajući na grčke izbore 25. januara i moguću promjenu vlasti.

Izvor: Agencije