Tsipras imenovao novi sastav Vlade Grčke

Premijer Grčke Alexis Tsipras objavio je sastav nove koalicione Vlade i ponovno na mjesto ministra finansija postavio Euclida Tsakalotosa.

Tsipras je u Vladu opet imenovao većinu ministara koji su ranije ove godine bili s njim u kabinetu.

Tsakalotos će se, kako navodi Reuters, suočiti s teškim izazovom da provede nepopularne ekonomske reforme za koje se založio Tsipras, a što je bio uvjet da Grčka dobije treći paket pomoći međunarodnih kreditora u pet godina.

Tsakalotos, koji je impresionirao kolege iz eurozone svojim konstruktivnim pristupom u pregovorima o paketu pomoći poslije ostavke Yannisa Varoufakisa, dvoumio se da li da ponovno prihvati mjesto ministra finansija, saopćio je ranije grčki radio.

Iako nije naveo razlog svog dvoumljenja, Tsakalotos, marksistički ekonomista rođen u Holandiji i školovan u Velikoj Britaniji, član je frakcije „53“ stranke Syriza, čiji su neki pripadnici nedavno izrazili zabrinutost da se stranka odvaja od izvornih ljevičarskih vrijednosti kako bi ostala na vlasti, prenio je Reuters.

Stari partner

Zamjenik Tsakalotosa je Georges Chouliarakis, također ugledan član pregovaračkog tima Grčke za dobijanje paketa pomoći, koji je u vrijeme izborne kampanje bio vršilac dužnosti ministra finansija, prenio je AFP.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, za veliki problem izbjeglica u Grčkoj, zemlji koja se nalazi na najistočnijoj granici Evropske unije, zadužen je Ioannis Mouzalas, odnosno zadržao je dužnost ministra za migracije.

Ministar vanjskih poslova i dalje je Nikos Kotsias, dok je ministar energetike Panos Skourletis koji je u augustu suspendovao dozvolu za sporni projekt rudnika zlata kojim upravljaju Kanađani na sjeveru Grčke.

Ministar odbrane je Panos Kammenos, dok je Thodoris Dritsas i dalje ministar pomorstva.

U Grčkoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Syriza osvojila 35,47 posto glasova ili 145 od ukupno 300 zastupničkih mjesta.

Tsipras je već saopćio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 posto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Dolaze nemirna i turobna vremena

S obzirom na krajnje ozbiljno stanje u Grčkoj, evropske vlade će pomno pratiti njegove iduće korake.

Jednom radikalni ljevičar, uvijek radikalni ljevičar. Drugi je put da Tsipras polaže zakletvu kao premijer Grčke, a za razliku od njegovih prethodnika, ceremonija polaganja je i ovaj put bila sekularna.

Nikada ne nosi kravatu, čak ni na važnim državničkim sastancima. Ipak, Tsipras je ovladao vještinom kompromisa.

U julu ove godine, nakon što se Grčka suočila s izbacivanjem iz eurozone, prihvatio je novi program i još oštrije mjere štednje, što je razbjesnilo mnoge koji ga podržavaju.

George Pagoulatis, grčki ekonomski analitičar, kaže kako su Tsipras i Syriza u dobroj poziciji da provedu teške reforme, ako to zaista žele.

“Ako ova ljevičarska vlada bude provodila politiku reformi, to će ojačati njen legitimitet, a time će osigurati još veću podršku ostanku Grčke u eurozoni. Upravo je to konsenzus koji su politički partneri uvijek zahtijevali”, objašnjava Pagoulatis.

Međutim, ako se po jutru dan poznaje, a Atina je jutro nakon izborne noći dočekala uz jaku kišu i grmljavinu, praznovjerni će reći da nemirna i turobna vremena čekaju Grčku.

Iako je samo predviđanje, izgleda da sve ukazuje na to.

Izvor: Al Jazeera i agencije