Tsipras: Ne odstupamo od ‘crvenih linija’

Vlada predvođena Tsiprasom insistira da neće odstupiti od reformi tržišta rada i penzionog sistema (AFP)

Premijer Grčke Alexis Tsipras, rekao je da su Atena i njezini kreditori pronašli zajedničku polaznu točku u pregovorima, ali da vlada neće odstupiti od svojih “crvenih linija”, kao što je odbijanje smanjenja plata i mirovina.

Tsipras je rekao da su se dvije strane dogovorile o fiskalnim ciljevima i stopi PDV-a, ali da se ne slažu o pitanjima koja se tiču zaposlenih i mirovinske reforme.

Premijer Grčke rekao je i da bi dogovor trebao sadržavati i nizak primarni proračunski suficit za 2015-16. i restrukturiranje duga, prenosi Reuters.

Tsipras: Nećemo popustiti

“S ovog mjesta želim uvjeriti grčki narod da nema šanse da grčka vlada popusti po pitanjima mirovina i prava zaposlenih”, rekao je Tsipras na konferenciji za novinare.

Iako je prije nekoliko dana rečeno da je Vlada u Ateni ostvarila određeni napredak, isplata preostale tranše kredita Grčkoj, u vrijednosti 7,2 milijarde eura, i dalje je blokirana.

Vlada u Ateni inzistira da neće odstupiti od reformi tržišta rada i mirovinskog sustava. Drugim riječima, plaće i mirovine neće se smanjivati. To je predizborno obećanje koje je Syrizu i postavilo na vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije