Tsipras: Nema više naredbi i politike štednje

Grčki premijer Alexis Tsipras u četvrtak se obrušio na saveznike iz EU, zarekavši se da će “jednom zauvijek prekinuti” unijinu politiku štednje.

U prkosnom govoru svojoj ljevičarskoj parlamentarnoj skupini, nakon što se s europske turneje vratio praznih ruku, Tsipras je rekao da Grčkoj više nitko ne može govoriti što mora činiti.

“Grčka više neće prihvaćati naredbe, osobito ne one poslane emailom”, rekao je. “Grčka više nije bijedni partner kojem se daju lekcije kako da napiše zadaću. Grčka ima svoje ‘ja'”, prenosi Hina.

‘Grčku se ne može ucjenjivati’

“Grčku se ne može ucjenjivati jer se ne može ucjenjivati demokraciju u Europi”, naglasio je u očitoj aluziji na tvrdo stajalište koje su prema Grčkoj zauzeli Europska središnja banka i drugi.

Nakon što je Europska središnja banka (ECB) nenadano u srijedu odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove i na grčku središnju banku prebacila teret financiranja grčkih banaka, Grčka je u četvrtak još ranije priopćila da ne pristaje na “ucjenu” partnera iz Europske unije, nego da želi dogovor oko duga i mjera štednje.

Neočekivana odluka ECB-a koja znači da će grčka središnja banka morati osigurati desetke milijarda eura hitnih zajmova u tjednima koji dolaze, izazvana je time što mnogi u Frankfurtu smatraju da je nova grčka vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći uvjetovanog reformama.

“Grčka nikoga ne ucjenjuje, ali ne pristaje ni na ucjenu”, rekao je jedan vladin dužnosnik i dodao kako vlada kani poštovati volju naroda koji ju je izabrao na siječanjskim izborima.

‘Ne želimo sukob, ali ni poniženje’

“Ne pristajemo na ucjenu jer smo upravo dobili mandat od naroda”, rekao je ministar reforme uprave George Katrugalos. “Ne želimo sukob, ali ni poniženje”, prenosi Hina.

Vladin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis prikazao je tu odluku centralne europske banke kao poruku cijelom EU-u da je nužno što prije naći rješenje za spas Grčke.

“Odluka ECB-a čin je političkog pritiska da se što prije nađe rješenje, a ne da se pregovori i konzultacije s Grčkom razvlače”, rekao je za grčku televiziju Mega. “Mi smo spremni na traženje dogovora koji neće kršiti mandat koji smo upravo dobili”, dodao je.

Grčki i njemački ministar financija nisu se čak mogli “složiti ni da se ne slažu” na sastanku u četvrtak na kojem su razgovarali o planovima nove grčke vlade da ponovno otvori pregovore o dugu i prekine mjere štednje koje je odredio Berlin, rekao je grčki ministar Yanis Varoufakis.

Njemački i grčki ministar nisu se ‘složili ni da se ne slažu’

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble rekao je nakon razgovora s Varoufakisom u Berlinu da imaju različita stajališta, ali da su se složili da se ne slažu, na što mu je na zajedničkoj konferenciji za novinare Varufakis izravno proturječio.

“Nismo se čak ni složili da se ne slažemo”, rekao je Varoufakis dodajući da nisu razgovarali o planu otplate grčkog duga ili mogućnosti otpisa, ali jesu o prijedlogu Atene o “programu premošćivanja” koji bi trajao do svibnja.

Na konferenciji za novinare nakon današnjeg bilateralnog sastanka, Schauble je rekao kako cijeni napore Grčke koje pokazuje otpočetka ekonomske krize, te da je ova zemlja posljednjih godina pokazala određeni napredak.

“Dogovorili smo se da uđemo u rasprave kao partneri sa zajedničkom orjentacijom prema europskom rješenju”, izjavio je Varoufakis, kako prenosi Anadolija.

Također, istaknuo je da je njemačka vlada potencijalni partner u potrazi za europskim rješenjima, ne samo za Grčku, već cijelu Europu.

Nenadana odluka ECB-a

“S našom vladom možete očekivati implementaciju efikasnih makroekonomskih reformi”, zaključio je Varoufakis.

Europska središnja banka (ECB) nenadano je u srijedu odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove, čime je na grčku središnju banku prebacila teret financiranja domaćih banaka i izolirala Grčku, osim ako njezina nova ljevičarska Vlada ne postigne dogovor sa svojim vjerovnicima, prenose agencije.

Neočekivana odluka ECB-a, koja znači da će grčka središnja banka morati osigurati desetke milijardi eura hitnih zajmova u tjednima koji dolaze, izazvana je time što mnogi u Frankfurtu smatraju kako je nova grčka Vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći uvjetovanog reformama.

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što je novi grčki ministar financija Yanis Varoufakis nakon sastanka s predsjednikom ECB Mariom Draghijem ustvrdio da će ECB “učiniti sve što je potrebno” kako bi pomogla državama članicama kao što je Grčka.

Veliki dugovi

“Gospodin Draghi nam je značajno pomogao potcrtavajući mehanizam po kojem Europska središnja banka podržava članice eurozone, uključujući i Grčku. Imali smo vrlo uspješnu diskusiju o ograničenjima, pravilima, regulativi i procesu na kojem odnosi između Grčke, eurozone i, naravno, središnje banke moraju počivati“, istakao je Varoufakis.

No, dogodilo se upravo suprotno. Odluka ECB-a, za koju je bila potrebna podrška većine guvernera središnjih banaka eurozone, pokazuje da su planovi nove grčke Vlade zaprepastili mnoge, ne samo u Frankfurtu nego i u cijeloj eurozoni.

Odluka, koja stupa na snagu 11. veljače, znači da grčke državne obveznice, vrijedne desetke milijardi eura kao i obveznice banaka za koje garantira Atena, više neće biti prihvaćane kao kolateral u zamjenu za ECB-ove zajmove tim bankama.

Umjesto toga, grčka središnja banka morat će domaćim bankama osigurati hitne zajmove i sama za to snositi rizik. Zapadne li središnja banka zbog toga u poteškoće, grčka Vlada morat će priskočiti u pomoć, što joj neće biti nimalo lako.

Neočekivana odluka donesena je nakon što je grčka Vlada pozvala ECB da održi njezine banke na životu dok ne dogovori ublažavanje dugova s partnerima iz eurozone. Taj zahtjev je ECB ovom odlukom definitivno odbio, dodatno otežavajući situaciju u kojoj se Grčka nalazi.

Grčke banke dovedene su ovom odlukom u tešku poziciju. Dvije od njih već su počele koristiti hitne zajmove grčke središnje banke zbog povećanog povlačenja štednih depozita nakon izborne pobjede radikalno lijeve Syrize 25. siječnja.

Nuespješan sastanak

Budući da nema pristup tržištima zbog visokih troškova zaduživanja, grčka Vlada ima dovoljno novca za još samo nekoliko mjeseci, a na ljeto mora vratiti oko 10 milijardi eura dugova.

“Europska središnja banka je napravila pokeraški izraz lica. Ne želi biti kolateralna šteta s Grcima i njihovima željama te politikom Europske unije na suprotstavljenim stranama, kao kreditori koji trenutačno ne mogu naći rješenje. To je njezin pucanj upozorenja. ECB zapravo poručuje: Molim vas, pronađite rješenje. Mi nismo spremni to učiniti“, zaključio je financijski analitičar Robert Halver.

Analitičari ocjenjuju da je ovakav potez središnje banke dokaz da je sastanak Varufakisa i Draghija bio krajnje neuspješan, bez obzira na optimistične izjave grčkog ministra financija.

Smatraju da je i ovo jasna poruka grčkoj vladi da će morati s trojkom međunarodnih kreditora razgovarati i postići dogovor.

U suprotnom, nitko joj više ne može jamčiti poštedu.

Putin pozvao Tsiprasa u Moskvu

Grčki premijer Alexis Tsipras i ruski predsjednik Vladimir Putin razmotrili su u telefonskom razgovoru jačanje suradnje u nizu područja, među kojima su energetika i gospodarstvo, priopćio je u četvrtak ured grčkog premijera.

“Ruski predsjednik i premijer istaknuli su potrebu za znatnim poboljšanjem suradnje između Grčke i Rusije – zemalja s dubokim i povijesnim vezama – posebice u sektorima gospodarstva, energetike, turizma, kulture i prometa”, navodi se u priopćenju iz Tsiprasovog ureda.

Putin je pozvao Tsiprasa u posjet Moskvi 9. svibnja, stoji u priopćenju i dodaje se da su dvojica čelnika također razgovarala o uspostavi mira i stabilnosti u Ukrajini.

Cipras, čija je nova ljevičarska vlada zabrinula europske partnere s izjavama koje ukazuju na to da Grčka želi potkopati politiku EU-a glede Rusije, isključio je mogućnost traženja financijske pomoći od Rusije.

Izvor: Agencije