Tsipras: Očekujemo poruku solidarnosti EU-a

Tsipras tvrdi da ne postoji grčki problem, već problem Evropske unije (EPA)

Grčka ima povjerenje u evropske institucije i očekuje od njih poruku nade i solidarnosti, izjavio je danas u Briselu grčki premijer Alexis Tsipras.

Nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom i šefom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, Tsipras je izjavio da su mjere štednje koje nameću povjerioci iz eurozone izazvale humanitarnu krizu u Grčkoj i da su neodržive.

“Vjerujem da ne postoji grčki problem, postoji problem Evropske unije, a pošto smo mi proevropski orijentisani i vidimo svoju budućnost u zajednici, vjerujem da ćemo baš zbog toga riješiti sve nesporazume“, kazao je Tsipras.

Izlazak iz eurozone

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble rekao je kako ne može isključiti mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, a usput je skovana i nova riječ “grexident”.

Tako se nakon pojma “grexit” od engleskih riječi Greece i exit, pojavila i kovanica od riječi Greece i accident, što znači nesretan slučaj, koju je Schauble iskoristio kako bi u svom oštrom verbalnom ratu sa grčkim kolegom Yanisom Varoufakisom ukazao na posljedice grčke odluke da “greškom izađu iz eurozone”.

Njemački ministar, koji se otvoreno protivi novoj vladi u Grčkoj, a posebno Varoufakisu, izjavio je kako je Evropa i dalje spremna pomoći, ali kako Grčka prvo mora pomoći sama sebi i dozvoliti drugima da pomognu njoj.

Schulz i Juncker su, međutim, ukazali na to da problem Grčke nije sa evropskim institucijama, nego sa zemljama članicama eurozone, koje insistiraju na tome da se Grčka pridržava programa otplate dugova.

Sloga Evropljana 

“Nisam zadovoljan kako su se stvari razvijale proteklih sedmica. Mislim da nismo učinili napredak. Dat ću svom prijatelju Alexisu nekoliko prijedloga, a potom ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Isključujem mogućnost neuspjeha. Ne želim neuspjeh i mi Evropljani se moramo držati skupa. Nije ovo vrijeme za podjele, ovo je vrijeme za jedinstvo“, kazao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Brisela da su vremenske etape podijeljene na dva dijela.

“Treba se postići konkretan dogovor o reformama, a kasnije se mora vidjeti kako će se surađivati sa Grčkom nakon toga. Timovi rade na tome i njima je potrebno vrijeme da razrade plan“, javila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera