Tsipras odbacio prijevremene izbore, ali ne i referendum

Između Grčke i europskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti prevladane, tvrde u Ateni (Reuters)

Grčki premijer Alexis Tsipras odbacio je mogućnost održavanja prijevremenih izbora, ako pregovori o paketu pomoći s međunarodnim kreditorima ne uspiju.

On je, u intervjuu za jednu privatnu TV kuću, naglasio da za prijevremene izbore nema razloga.

Izabran je prije samo tri mjeseca i tada je obećao da će oporaviti grčke ekonomiju.

Grčki premijer, međutim, nije isključio da će zatražiti referendum o spornom pitanju i dodao kako je uvjeren da će maratonski pregovori biti okončani dogovorom, prenio je AP.

Intenzivirani pregovori

Ranije je Tsipras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio održavanje kontakta tokom pregovora između Grčke i njenih kreditora kako bi postigli sporazum o grčkom dugu.

Najavio je i kako će se tehnički timovi Grčke i kreditora, tzv. Briselske skupine, sastati u srijedu kako bi ubrzali pregovore.

Na sastanku ministara financija eurozone u Rigi, posvećenom Grčkoj, izražena je nada da će kritike upućene s tog skupa ubrzati proces reformi koje Atena treba provesti kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi eura kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

Tom je prilikom grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao kako između Atene i europskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti prevladane, ali da će dogovor biti ubrzo postignut, jer je to, kako kaže, jedina opcija koju Grčka ima.

Izvor: Agencije