Tsipras: Otpis dugova ključan za oporavak

Alexis Tsipras, Grčka
Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaru (EPA)

Grčki premijer Alexsis Tsipras rekao je poslanicima da je otpis dugovanja od ključne važnosti da se ta zemlja vrati na stazu ekonomskog rasta i da ponovo ostvari pristup finansijskom tržištu do prve polovine 2017. godine.

On je, iznoseći svoj četverogodišnji plan pred Parlament, naglasio da Atina ima određene prijedloge za restrukturiranje dugova, o čemu će razgovarati s međunarodnim kreditorima.

Prema njegovim riječima, u prijedloge spadaju produženje zastare dugovanja, smanjenje kamatnih stopa i produženje grace perioda za otplatu pozajmica iz finansijske pomoći.

Međunarodni program

Tsipras je kazao da je uspješno okončanje prve revizije finansijske pomoći u vrhu prioriteta i da rekapitalizacija grčkih banaka do kraja godine pruža posljednju šansu za konsolodaciju bankarskog sektora.

Prije dva dana on je rekao kako Grčka mora primijeniti međunarodni program za finansijsku pomoć kako bi ostvarila svoj glavni cilj obnove pristupa financijskom tržištu i okončanja nametnutog vanjskog nadzora.

Cilj je da prva revizija sporazuma od 86 milijardi dolara pomoći, koji je dogovoren u augustu, bude završena što prije moguće, kako bi Atina mogla otvoriti pregovore s partnerima u eurozoni o smanjenju duga.

Izvor: Agencije