Tsipras podnio ostavku, Grčka opet ide na izbore

Grčki premijer Alexis Tsipras potvrdio je, u obraćanju javnosti, kako podnosi ostavku na dužnost predsjednika Vlade nakon osam mjeseci.

Potom će uslijediti raspisivanje prijevremenih izbora.

“Uskoro ću predati svoju i ostavku svog kabineta predsjedniku. Imam moralnu obavezu da ovaj sporazum [s kreditorima] predstavim narodu kako bi on o njemu mogao odlučiti”, rekao je Tsipras.

Ostavku je Tsipras predao predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i od njega zatražio što žurnije raspisivanje parlamentarnih izbora, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Iako nije bilo riječi o samom datumu, nagađa se da će se izbori održati 20. rujna.

“Detaljno je obrazložio razloge za podnošenje ostavke, jer smatra da mu je moralna obaveza podnijeti ostavku jer je na izborima obećao da će osigurati povoljne mjere štednje grčkim građanima. Pravi razlozi kriju se u činjenici što je izgubio potporu unutar svoje stranke. Više od trećine zastupnika okrenulo mu je leđa i nema stabilnu većinu, pa se mora oslanjati na glasove oporbe. On se želi riješiti oporbe unutar svoje stranke”, javlja Čorkalo.

Poziv građanima

Nakon što je Grčka vratila dug Europskoj središnjoj banci, odnosno 3,4 milijarde eura koji su bili uvjet da dobiju prvu tranšu kredita u iznosu od 13 milijardi eura, stigla je najava održavanja izvanrednih izbora.

Pozivajući građane da počnu vraćati svoj novac u domaće banke, ministar financija Euclid Tsakalotos najavio je i izvanredne izbore.

“Sudeći prema onome što sam čuo, izvanredni izbori su neizbježni. Mislim da će se razlikovati od onih iz 2012. godine jer tada nije bilo dogovora. Na izbore smo izašli kako bismo vidjeli tko će biti taj koji je ispregovarao dogovor. Sada je dogovor postignut”, objasnio je Tsakalotos.

Tsipras je za premijera izabran početkom godine, nakon pobjede na izborima na kojima je dobio snažnu podršku naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije