Oglasi

Tsipras: Radimo na rješenju koje neće biti krhko

Blizu smo rješenja, ali su najteži posljednji koraci, kazao je Tsipras.
Alexis Tsipras, GrčkaPrespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaruEPA - Arhiva

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da Grčka radi na rješenju sa Skopljem koje neće biti krhko i koje neće propasti za nekoliko mjeseci.

On je to rekao na sjednici centralnog komiteta Sirize, na kojoj je predstavio izvještaj o sastanku sa grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom, prenosi ANA.

"Nismo promijenili našu poziciju uprkos pritiscima. Blizu smo, ali su najteži posljednji koraci", rekao je Tsipras.

Prema njegovim riječima, Grčka i Makedonija su "na ključnoj tački pregovora",i Grčka će braniti nacionalnu liniju "opreznim i odgovornim koracima".

On je dodao i da je velika odgovornost pregovarati u ime Grka, uzimajući u obzir njihove osjetljivosti, istakavši kako je cilj rešenje da bi ljudi živjeli mirno.

Republika Ilindenska Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev je kazao da naziv „Republika Ilindenska Makedonija“ je opcija kao mogući kompromis, i kako taj prijedlog jača temelje Makedonije.

"Ilinden je naša svijetla budućnost, ovo ime jača naš identitet i Makedonski Ilinden je garancija za multietničku Makedoniju", rekao je Zaev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.