Tsipras za evropski i demokratski Balkan

Potrebno je imati i viziju i vjeru u regiji i činiti i hrabre korake, ponekad i protiv struje, poručio je Tsipras (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras, domaćin sastanka zapadnobalkanske četvorke, poručio je da Zapadni Balkan ima pred sobom novu, dinamičnu perspektivu, ali da je potrebno imati i viziju i vjeru u regiji i činiti i hrabre korake, ponekad i “protiv struje”.

“Samo takvim koracima možemo postaviti odnose za europski i demokratski Balkan, koji neće biti ugrožen nacionalizmima, fobijama, okrenutošću samima sebi, već će biti stabilno orijentiran prema zajedničkoj suradnji”, rekao je Tsipras na zajedničkoj konferenciji za novinare u Solunu.

Prema njegovim riječima, ove su godini donesene značajne odluke o procesu prijema Srbije i Crne Gore u Europsku uniju, dvije države koje su najviše napredovale u pregovorima.

‘Neophodan je pozitivan ton’

“Europska komisija je dala perspektivu prijema 2025. godine, ali imali smo i odluku o početku pristupnih pregovora iduće godine za Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, pod uvjetom da se pozitivno riješi pitanje imena države naših sjevernih susjeda. Važno je to reći – neophodan je pozitivan ton”, poručio je Tsipras.

Sastanku u Solunu prisustvovali su i rumunjska premijerka Viorica Dancila, bugarski premijer Bojko Borisov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo susretom iako je, kako je rekao, “kao pravi Srbin uvek narmšten i nešto mu uvek nedostaje”.

“Za Srbiju je važno da smo dobili podršku na evropskom putu od naših prijatelja i da ćemo zajednički raditi na mnogim projektima”

Izvor: Agencije