TTIP: SAD i Kina u borbi za političku prevlast

Sve je neizvjesnija sudbina Transpacifičkog partnerstva. Rok za ratifikaciju sporazuma, kojeg je prije šest mjeseci potpisalo 12 država, je veljača 2018. godine. Međutim, u najvećoj članici, Sjedinjenim Američkim Državama, jača otpor prema TTIP-u.

Takav scenarij ne ide naruku manjim državama poput Vijetnama.

Tekstilna industrija jedan je od stupova vijetnamske ekonomije. Japan i SAD, dvije najveće ekonomije u Transpacifičkom partnerstvu, glavna su tržišta jedne državne tvornice. Nakon ukidanja carinskih barijera, što je, između ostalog, previđeno sporazumom, očekuju 50-postotno povećanje prihoda.

Zbog uglavnom izvozno orijentiranog gospodarstva, Vijetnam bi mogao biti jedan od velikih dobitnika TTIP-a.

‘Na klimavim nogama’

“Želimo imati otvorenu ekonomiju. Kroz brojne sporazume o slobodnoj trgovini, u stalnom smo procesu integracije s međunarodnim i regionalnim tržištima”, kaže Tran Du Lich, bivši Vladin savjetnik za trgovinu.

Međutim, TTIP je na klimavim nogama. Otpor u SAD-u je jak, a američki predsjednik Barack Obama pokušava ga progurati prije odlaska iz Bijele kuće.

Ako u tome ne uspije, sudbina sporazuma postati će još neizvjesnija. Oboje predsjedničkih kandidata mu se protive.

“Zaustavit ću bilo koji trgovinski sporazum kojim se ubijaju radna mjesta ili ograničava rast plaća, uključujući i TTIP. Protiv sam sada, protivit ću se nakon izbora, a tako će biti i kada budem predsjednica”, izjavila je Hillary Clinton.

Bez ratifikacije u američkom Kongresu sporazum ostaje mrtvo slovo na papiru.

“Ako se TTIP ne realizira, otvaraju se vrata Kini da izgradi čvršće ekonomske veze s državama u toj regiji, čime bi se poništili rezultati Obamine vanjske politike u tom dijelu svijeta”, izvještava reporter Al Jazeere Wayne Hay.

Vijetnam važna karika

SAD i Kina bore se za političku prevlast u regiji, a Vijetnam je važna karika. Odnosi Vijetnama i Kine nisu idilični, ali su veliki trgovinski partneri. Kina nije dio TTIP-a i ako sporazum propadne, Vijetnam bi se mogao početi još više oslanjati na sjevernog susjeda. Analitičari su, pak, uvjereni da će gospodarstvo te države nastaviti rasti u svakom slučaju.

“TTIP bi bio dobar za Vijetnam, ali to ne znači da ovisimo o njemu. Ratificirali smo više od 10 sličnih sporazuma i članica smo Svjetske trgovinske organizacije”, kaže Tran Du Lich.

I bez Transpacifičkog partnerstva Vijetnam je otvoren za biznis, a klijenata očito ne manjka.

Izvor: Al Jazeera