Tunel kroz Ande kao planinski trajekt

Argentina i Čile dijele drugu najdužu granicu na svijetu i to prirodnu – planinski lanac Ande.

Prijevoz robe preko njega vrlo je skup, ali i vrlo dug. Jedna argentinska korporacija ima rješenje – izgradnju tunela kroz Ande, u sklopu projekta vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Vožnja preko Anda, planinske ceste na kojoj, zbog snijega, kamioni znaju biti zarobljeni i po nekoliko sedmica, jedini je način prevoza robe od Čilea do Argentine.

Izgradnja tunela bila bi spas za ekonomije dviju zemalja, koje godišnje gube milione dolara zbog skupog prijevoza i velikog gubljenja vremena.

“Optimalno rješenje do kojeg smo došli je sistem koji funkcionira pomoću vozova. Konceptualno, to je kao da trajekt prelazi preko planine, umjesto preko okeana i efikasno prevozi sve vrste roba”, kaže šef ovog projekta Nicolas Posse.

U fazi pregovora

Zvaničnici Argentine i Čilea još nisu odobrili ovaj projekat. Sve je i dalje u fazi pregovora.

“Mislim da su trenutni odnosi Argentine i Čilea na najboljem mogućem nivou. Pred nama je još mnogo posla po pitanju fizičke integracije. Čile i Argentina imaju drugu najdužu granicu na svijetu, tako da radimo na rješavanju ovog problema, jer svaki dio ove duge granice ima određene probleme”, izjavio je ministar vanjskih poslova Čilea Alfredo Moreno.

Za izgradnju ovog tunela dugog blizu 200 kilometara bit će potrebno 10 godina i skoro 3,5 milijardi dolara. Investitori smatraju da će beneficije ovog projekta biti višestruke, a vladama uštedjeti milione dolara.

Izgradnja će se vršiti u tri faze, postepeno povećavajući kapacitete prevoza robe, koji trenutno iznose svega otprilike pet miliona tona godišnje.

Vozači pesimisti

“U prvoj fazi, kapacitet prijevoza bit će 24 miliona tona godišnje, ali će se s vremenom ušesterostručiti. Također, vrijeme prijevoza će se smanjiti sa 12 na četiri sata ili manje, uz garanciju da će roba dolaziti na vrijeme, jer neće biti zatvaranja ceste zbog snijega. Prva faza projekta koštat će 3,5 milijardi dolara”, rekao je Posse.

Kao i trajekti, vozovi će moći prevoziti kamione i njihove vozače, kao i kargo kontejnere.

“Ekonomska prednost je ogromna, jer smanjenjem vremena za prelazak planine transportne kompanije će profitirati”, kaže Hector Rivas, menadžer jedne transportne kompanije.

No, čileanski vozač Cristian Ramirez nije toliko optimističan.

“Već 26 godina prelazim ovu planinu. A oni još od 1980. godine pričaju o ovom tunelu. Ovo je još uvijek samo prijedlog i ništa više”, veli on.

Kako se čini, na prijedlogu će, za sada, sve i ostati. Argentinski i čileanski ministri pregovore neće nastaviti prije iduće godine.

Izvor: Al Jazeera