Tunis blokirao saobraćaj zbog mogućih napada

Zatvoren je pristup glavnim ulicama Tunisa (AP)

Tuniske vlasti su upozorile na moguće napade automobilima-bombama u glavnom gradu Tunisu te zabranili saobraćaj u dijelovima grada zbog obavještajnih podataka koji ukazuju na potencijalne napade, izvijestila je državna informativna agencija TAP.

U izvještaju objavljenom u nedjelju na osnovu izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da bi u potencijalnim napadima automobilima-bombama te samoubilačkim bombaškim napadima mete bile strateške lokacije u Tunisu.

“Izdata su naređenja da se pojačaju patrole i policijske i vojne pretrage u određenim dijelovima glavnog grada, te u četvrtima u predgrađu”, kazao je izvor.

Zvaničnici su zatvorili pristup glavnoj Aveniji Habib Bourguiba i centru grada, te nekolicini drugih velikih ulica, navodi agencija.

Vanredno stanje

U Tunisu je proglašeno vanredno stanje nakon dva smrtonosna oružana napada na turistička mjesta ove godine.

U martu su napadači ubili 21 turistu u napadu na muzej Bardo u Tunisu, a 38 stranaca je ubijeno u napadu na plažu hotela u Sousseu u junu.

Oružane grupe također napadaju oružane snage u zabačenim dijelovima Tunisa, ali nisu prethodno pokušali da izvedu masovna ubistva korištenjem automobila-bombi.

Više od 3.000 Tunižana je otišlo da se bori na strani oružanih grupa u Siriji, Iraku i susjednoj Libiji.

Neki od njih su prijetili da će se vratiti i izvesti napade na tuniskom tlu.

Četiri godine nakon ustanka u kojem je svrgnut predsjednik Zine El-Abidine Ben Ali i koji je pokrenuo proteste “Arapskog proljeća”, Tunis ima novi Ustav, slobodne izbore te koalicijsku Vladu sa sekularnim i islamističkim strankama.

Izvor: Agencije