Tunis: Najveći protesti od 2011.

Učesnici skupa u subotu, pristalice vladajuće partije Ennahda, izvikivali su parole 'Ne puču, da izborima' (Reuters)

Više desetina hiljada ljudi okupilo se na mitingu podrške Vladi Tunisa, što je jedan od najvećih skupova od revolucije iz 2011.

Učesnici skupa u subotu, pristalice vladajuće partije Ennahda, izvikivali su parole “Ne puču, da izborima” i okupili su se na trgu Kasbah u blizini kancelarije premijera u prijestolnici Tunisa, prenosi Reuters.

Ennahda, umjerena konzervativna partija, pozvala je pristalice da dođu na skup podrške, nakon masovnih protesta opozicije koji traju već sedmicu dana zahtijevajući ostavku Vlade, prenosi Tanjug.

Premijer Tunisa Ali Larayedh u subotu je pozvao na smirenost pristalice i protivnike vlade koji za ponedjeljak planiraju masovne proteste.

Pojačani napadi

Tunis prolazi kroz period pojačanih napada ultrakonzervativaca, a opozicija nastoji da svrgne Vladu koju predvodi umjerena partija Ennahda, prenosi Reuters.

“Tunisu je potrebno nacionalno jedinstvo. Pozivam na smirenost kako bi vojska i snage sigurnosti mogle da se bore protiv terorizma, a ne da rasipaju snagu na proteste”, rekao je Larayedh na konferenciji za novinare.

Tuniske snage sigurnosti su u petak pokrenule ofanzivu protiv opozicionih boraca u blizini alžirske granice, gdje je početkom ove sedmice ubijeno osam tuniskih vojnika.

Operacije vojske protiv opozicionih boraca su nastavljene i subotu, prenosi Reuters.

Opozicija i pristalice vlade su za ovaj vikend planirali rivalske mitinge, pri čemu su sljedbenici vladajuće partije Ennahda najavili “milionski marš”.

Izvor: Agencije