Tunis podigao ogradu na granici s Libijom

Snage sigurnosti objavile su da je ograda već pomogla u smanjenju krijumčarenja (EPA)

Tunis je završio 200 kilometara dugu ogradu prema granici s Libijom, kojom će pokušati zadržati ulazak pobunjenika u državu, a uskoro će biti instalirani i elektronički sustavi nadzora, potvrdio je ministar obrane Farhat Horchani.

Kaos u Libiji nakon pada Muammara Gaddafija 2011. godine omogućio je skupini Islamska država Irak i Levant da tamo uspostavi uporište.

Dužnosnici podsjećaju kako su pobunjenici, koji su prošle godine izveli dva velika napada u Tunisu, prošli obuku u kampovima u Libiji.

Vojne postrojbe su podigle zemljani zid i iskopali rovove dva kilometra od libijske granice.

Europski i američki vojni instruktori uskoro će početi trenirati tuniske snage kako bi poboljšale elektronski nadzor kamerama i radarima, izjavio je Horchani novinarima tijekom posjeta granice.

“Završili smo sa zatvaranjem i to će nam pomoći da zaštitimo granicu i zaustavimo prijetnju”, rekao je.

ISIL napada naftna postrojenja

Snage sigurnosti objavile su da je ograda već pomogla u smanjenju krijumčarenja.

ISIL kontrolira libijski grad Sirte te je napao ključna naftna postrojenja nakon što se proširio izvan svojih sjedišta u Iraku i Siriji.

Najmanje 3.000 Tunižana otišlo se boriti za ISIL i druge naoružane skupine u Siriji i Iraku, ali Hachani je kazao da su se mnogi sada vratili u sjevernu Afriku i pridružili ISIL-u u Libiji.

Od demokratske revolucije 2011. godine Tunis je bio hvaljen kao model demokratske tranzicije, sa slobodnim izborima, novim Ustavom i politikom kompromisa između svjetovnih i proislamskih stranaka.

No, dva prošlogodišnja napada, na muzej u Tunisu i plažu u Sousseu, zadali su težak udarac turističkoj industriji Tunisa, osloncu gospodarstva.

Izvor: Agencije