Oglasi

Tunis: Sindikati podržali generalni štrajk

Ako dođe do generalnog štrajka prije sahrane Shoukrija Bel'aida, to će pogoršati tenzije u Tunisu, javlja Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra.

Tenzije u Tunisu rastu nakon ubistva lidera opozicije, a vladajuća stranka Ennahda je odbacila prijedlog tuniskog premijera da raspusti Vladu.

„Premijer nije zatražio mišljenje stranke kojoj pripada", objavili su iz Ennahde.

U srijedu je premijer Tunisa Hamadi Jebali najavio da će sastaviti "vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi", a nakon ubistva opozicionog čelnika Shoukrija Bel'aida.

Premijer nije objavio vremenski plan za preuređenje kabineta, a namjerava ostati na dužnosti predsjednika Vlade.

Odluka dolazi u trenutku kada koalicija sekularista ljevice i pripadnika vladajuće stranke Ennahda već mjesecima ne uspijeva dogovoriti raspodjelu glavnih ministarskih pozicija.

Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije kojom je svrgnut režim bivšeg tuniskog predsjednika Ben Alija.

Strah od dodatne destabilizacije

Tuniska opoziciona partija Narodni front najavila je da se povlači iz Parlamenta zbog ubistva njihovog lidera Bel'aida kao i trenutne situacije u zemlji. Pozvali su na masovne proteste koje je odmah podržala unija sindikata.

„Naši zastupnici u Narodnoj ustavotvornoj skupštini će obustaviti svoje članstvo. Ovo će biti privremena obustava koja zavisi od poteza Vlade. Zahtijevamo da se ova neefikasna Vlada povuče! Moramo tražiti njihovu ostavku i stvaranje nove Vlade koja će voditi zemlju kroz ovaj prelazni period", kaže Hamma Hammami, glasnogovornik Narodnog fronta.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra iz Tunisa javlja da je i u četvrtak bilo okršaja na Trgu Habiba Burgibe između policije i demonstranata. Oni optužuju Vladu da ne čini ništa da zaustavi rast nestabilnosti u zemlji. A, ukoliko se nastave protesti i štrajk sindikata, to bi moglo dodatno destabilizirati situaciju u zemlji.

"Ovo je definitivno važan iskorak najvećeg sindikata u Tunisu. Moramo podsjetiti  da je posljednji generalni štrajk održan 1978. godine. A, to obično onesposobi Tunis. Tokom protekle tri decenije, Vlade su uvijek pokušavale uspostaviti dobre veze s UGTT-om, koji je najveći sindikat, kako ne bi došlo do generalnog štrajka.

Morat ćemo sačekati da vidimo šta će se dogoditi u narednih nekoliko sati, da li će politički establišment biti u stanju da razgovara sa sindikatom i ubijedi ga da povuče tu odluku. Ako dođe do generalnog štrajka, prije sahrane ubijenog opozicionog vođe Bel-ida, to će pogoršati tenzije u Tunisu i postaviti pitanje koji je izlaz iz političke krize", javio je reporter Ahelbarra. 

Širom Tunisa u četvrtak se sukobe pristalice ljevičara i stranke Ennahda. Situacija ostaje napeta, a ljudi čekaju da vide da li politički establišment može da pošalje umirujući signal narodu Tunisa o postojanju izlaza iz krize.

Izvor: Al Jazeera