Tunis tone u sve dublju krizu

Nakon prošlosedmičnog ubistva istaknutog opozicionog političara, Tunis upada iz jedne političke krize u drugu.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo Shukrija Bel'aida. Zato su Tunižani nesigurni za svoju budućnost, samo dvije godine nakon što su pokrenuli revolucije Arapskog proljeća.

U toku je najnoviji spor unutar duboko podijeljene koalicije.

Touhami Abdouli, lider stranke Ettakatol, jednog od ključnih koalicionih partnera, distancirao se od stranke Ennahda. On je optužuje da je svoje saveznike potisnula na margine i da dominira Vladom.

“Nismo uspjeli riješiti mnoga pitanja, jer su postojali politički sukobi. Svaka stranka pokušava postići prednosti i pripremiti se za sljedeće izbore”, kaže on.

Ranije je Kongres za Republiku (CPR), još jedan sekularni član vladajuće koalicije, zaprijetio da će se povući.

Nestranačka ili politička vlada

Niko se ne slaže o tome kako prevazići ovu krizu i šta je najbolje za Tunis: nestranačka ili politička vlada.

No, opozicija ima drugačije mišljenje. Savez ljevičarskih stranaka Narodni front optužuje Ennahdu za uzurpaciju revolucije iz 2011. godine.

Hama Hamami iz Narodnog fronta kaže: “Parlament nije uspio izraditi ustav i riješiti naše probleme. Nalazimo se u izuzetno delikatnoj situaciji i zato nam trebaju vanredne mjere.”

Ubistvo istaknutog opozicionog lidera gurnulo je zemlju u najgoru krizu od revolucije 2011. godine.

Opozicija optužuje Ennahdu za ubistvo Shukrija Bel'aida, koji je bio gorljivi kritičar Vlade.

U pokušaju da prekine zastoj, premijer Hammadi Jabali rekao je da će formirati vladu tehnokrata, koja će voditi zemlju dok se ne održe novi izbori.

Dosta je problema

Opozicija je pozdravila ovaj potez, ali ga premijerova stranka Ennahda vjerovatno neće podržati. Tunižani su jednako podijeljeni kao i njihovi politički lideri.

Kamal Chaabouni, advokat, govori: “Gospodin Jabali je dobar čovjek. Nisam pristalica stranke Ennahda, njihov sam protivnik. Ali, vjerujem da se ponekad pojavi pravi čovjek, a on je pravi čovjek za pravi trenutak.”

Marwan Benissa, student, smatra: “Dosta nam je tih problema. Nadam se da se Tunis može vratiti u dane bivšeg predsjednika Ben Alija, jer je u vrijeme njegove vladavine život bio puno bolji.”

Hashem Ahelbarra iz Tunisa izvještava: “Politička klasa ostaje neodlučna o tome kako da se krene naprijed, ali opći osjećaj ovdje je da bi se, ako se zastoj nastavi, zemlja mogla suočiti s još više nestabilnost i nesigurnosti.”

Izvor: Al Jazeera