Tunis traži izvinjenje Emirata zbog zabrane letenja

'Spor s Emiratima nije diplomatske nego tehničke prirode', rekao je ministar Jhinaoui (Reuters)

Tunis traži javno izvinjenje Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što je ta zaljevska zemlja zabranila Tunižankama da slijeću na njihovu teritoriju ili koriste UAE kao tranzitnu zemlju.

Emirates Airlines, avioprijevoznik u vlasništvu Emirata, u petak je zabranio Tunižankama da se ukrcaju na letove za Dubai. Zvaničnici te države kasnije su kazali da iza te odluke stoji “teroristička prijetnja”.

Taj potez izazvao je oštre reakcije javnosti u Tunisu, a vlasti su u nedjelju objavile da svim aviokompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zabranjuju da njihovi avioni slijeću na tunisku teritoriju.

U izjavi za tunisku radiostanicu Shems FM u nedjelju šef diplomatije Tunisa Khemaies Jhinaoui kazao je da mu je emiratski kolega Abdullah bin Zayed Al Nahyan uputio lično izvinjenje. Učinio je to, prema navodima Jhinaouija, zbog toga što toj odluci Emirata nije prethodila sigurnosna koordinacija s tuniskom stranom. Tuniski šef diplomatije, međutim, kazao je da njegova zemlja traži javno izvinjenje.

Jhinaoui je kazao da spor nije diplomatske nego tehničke prirode, dodajući da su dvije zemlje u “stalnom kontaktu”.

Emiratska ministrica za državne i vanjske poslove objavila je na Twitteru da njena zemlja “cijeni i poštuje tuniske žene”, ponavljajući da je UAE donio odluku iz sigurnosnih razloga.

Saida Garrach kazala je da je potez UAE-a “neprihvatljiv” i da je zahtijevao “brzi odgovor” Tunisa.

I Garrach i Jhinaoui tvrde da ambasador Tunisa u Abu Dhabiju nije bio prethodno upozoren na ovu odluku.

Protivmjera

Tunis je dva dana nakon odluke Emirata zabranio svim aviokompanijama iz UAE-a da njihovi avioni slijeću na njegovu teritoriju, saopćilo je Ministarstvo saobraćaja Tunisa.

U saopćenju Ministarstva navodi se da će zabrana slijetanja biti ukinuta tek kad Emirati “nađu rješenje u okviru međunarodnih zakona i ugovora”.

Tuniska državna novinska agencija u ponedjeljak je javila da Ujedinjeni Arapski Emirati imaju informaciju da bi tuniske državljanke ili žene koji putuju s tuniskim pasošima mogle počiniti “teroristička djela” u toj zaljevskoj zemlji.

Posljednjih nekoliko dana Tunižanke su se žalile da im je onemogućeno da lete u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) bez ikakvih objašnjenja. 

Izvor: Al Jazeera i agencije