Tunis: Zastava veličine 19 nogometnih terena

Za zastavu površine 104.544 metara kvadratnih bilo je potrebno 80 kilometara tkanine teške 12,6 tona (AFP)

U Tunisu je razvijena nacionalna zastava veličine 19 nogometnih terena, sa ciljem promoviranja patriotskih osjećanja nasuprot prijetnji ekstremizma, kao i postavljanja svjetskog rekorda koji će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Zastava je razvijena na pijesku u blizini čuvene stijene Ong Jmel (Kamilji vrat), u pustinji na jugu Tunisa, prenosi AFP.

Događaju su prisustvovale stotine ljudi, kao i pripadnici tuniske garde koji su, uz zvuke nacionalne himne, odali počast crveno-bijeloj zastavi ove sjevernoafričke države.

Po riječima organizatora, za zastavu površine 104.544 metara kvadratnih bilo je potrebno 80 kilometara tkanine, teške 12,6 tona.

Incident iz 2012.

Ideju za najveću zastavu na svijetu dobio je lokalni proizvođač tekstila, nakon što je 2012. godine bio šokiran slučajem na Fakultetu umjetnosti u Manoubi, nedaleko od glavnog grada Tunisa, kada je jedan student pocijepao državnu zastavu i zamijenio je crnom ekstremističkom.

Kada je njegova kolegica Khaoula Rachidi pokušala vratiti državnu zastavu na mjesto, ovaj student ju je napao i ona je jedva izbjegla teže povrede. Rachidi je postala nacionalni heroj za djela i kasnije ju je odlikovao predsjednik.

Očekuje se da će najveća tuniska zastava biti i zvanično uvrštena među Guinnessove svjetske rekorde u narednih nekoliko dana.

Stijena Ong Jmel postala je turistička atrakcija nakon što je poslužila kao mjesto snimanja nekih epizoda u seriji filmova Ratovi zvijezda. Na tom mjestu su se snimali kadrovi koji su u filmu mjesto Mos Espa – rodni grad lika Anakina Skywalkera koji je kasnije postao Darth Vader.

Izvor: Agencija