Tunižani izlaze na predsjedničke izbore

Građani Tunisa izlaze na prvi krug predsjedničkih izbora, a među 27 kandidata jedan se posebno ističe, jer ga često uspoređuju s bivšim talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem.

Salim Riahi je multimilijunaš, ali Tunižanima želi pokazati da je običan čovjek.

Priznaje da prvi put koristi gradski prijevoz, ranije je vodio privilegiran život u egzilu u Libiji, ali ne govori puno o tome kako je stekao bogatstvo.

Neki tvrde da je bio veoma blizak Gaddafijevoj obitelji, dok drugi smatraju kako se obogatio baveći se prodajom nafte i građevinom.

Na pitanje smatra li da može promijeniti stvari ili se kandidirao samo zbog biznisa, odgovara kako je “sav njegov posao izvan zemlje” i dodaje da je “došao zbog promjena”.

Ne štedi novac

Njegovi protivnici smatraju da kandidaturom želi povećati bogatstvo, ali Riahi obećava da će kao predsjednik ulagati u najsiromašnije regije.

U kampanji nije štedio novac, potrošio je desetke tisuća dolara i pokušao posjetiti jednu bolnicu. To mu je onemogućeno, te mu je rečeno da tu ne može prikupljati glasove.

Većina njegovih pristalica su mladi, studenti ili nezaposleni. Vjeruju da ima jak ekonomski plan.

“Podržavamo čovjeka, podržavamo program i ideje, a ne novac”, kaže Abdul-Rahman Wahed, pristalica Riahija, negirajući da on kupuje glasove birača.

Usporedba sa Berlusconijem

Riahija neki uspoređuju s bivšim talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, jer je vlasnik pojedinih medija u Tunisu, a posjeduje i nogometni klub koji je u vrhu tuniškog nogometa.

“Salim Riahi je iskoristio svoje bogatstvo i popularnost nogometnog kluba, što je njegovoj stranci osiguralo treće mjesto na parlamentarnim izborima. No, neki ljudi su zabrinuti da je Riahi više zainteresiran za vođenje svog biznisa nego za političko djelovanje”, javlja Al Jazeerina Nazanine Moshiri.

Pojedini promatrači kažu da miješanje politike i privatnog biznisa treba biti ograničeno.

“Ima pravo kandidirati se, ali je pitanje imamo li institucionalne garancije da Riahi ili bilo koji kandidat u budućnosti neće postati novi Ben Ali”, ukazuje promatrač Ashraf Aouadi.

Bez obzira na rezultate izbora, Salim Riahi će i dalje biti bitan faktor u budućoj vladi, jer bi njegova stranka sa 16 osvojenih mandata u parlamentu mogla biti ključni faktor u novoj vladajućoj koaliciji.

Izvor: Al Jazeera