Tunižani se plaše vladavine jednog čovjeka

U nedjelju će biti održani predsjednički izbori u Tunisu. U utrci je i politički veteran čija je sekularna stranka Poziv Tunisa pobijedila na općim izborima prošlog mjeseca. Neki sada strahuju kako bi se država mogla vratiti vladavini jednog čovjeka.

Stanovnici Tunisa poseban su primjer u arapskom političkom svijetu. Mjesto gdje je rođeno Arapsko proljeće mirno se približava kraju postrevolucionarne tranzicije.

Od revolucije protiv predsjednika Ben Alija prošle su tri godine. Prošlog mjeseca održani su drugi parlamentarni, a slijede prvi predsjednički izbori u državi. No, tu su i strahovanja.

‘Drugačija država’

Sekularna stranka Poziv Tunisa osvojila je najviše mandata u Parlamentu i formirala novu Vladu. Njihov vođa, 87-godišnji Beji Kaid Esebsi, jedan je od favorita u predsjedničkoj utrci. Tunižani poručuju kako se “vladavina jednog čovjeka više se neće vratiti” u njihovu državu.

“Ako on pobijedi, ne-daj-Bože, strahujemo da ćemo se vratiti prijašnjem režimu”, govori jedan od anketiranih građana Tunisa.

Ova država je danas, nakon četiri godine, drugačija, kaže novinar Al Jazeere Omar al-Saleh, koji se javio iz Tunisa.

“Stanovnici Tunisa poslali su jasnu poruku na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca. Nijedna stranka nije osvojila većinu dovoljnu za samostalno formiranje vlasti. Pojedinci ovdje vjeruju kako bi glasači poslali drugačiju poruku da su se željeli vratiti na staro”, rekao je.

Konzervativna stranka En-nahda na drugom je mjestu prema broju osvojenih glasova i nema kandidata na predsjedničkim izborima. Umjesto toga, poziva na vladavinu koja počiva na saglasnosti stranaka.

Dug put od Arapskog proljeća

“U slučaju da glasači Tunisa Esebsiju omoguće samostalnu vladavinu, strahovanja bi se ostvarila. No, u slučaju biranja drugačijeg puta oni će nestati ili, barem, oslabiti. Zato mi pozivamo na vlast formiranu konsenzusom”, poručio je Ahmed Gaaloul iz ove stranke.

Na okupljanjima kandidata Poziva Tunisa atmosfera je opuštena. Esebsi insistira na tome da su sva strahovanja neosnovana i pretjerana.

“Prije izbora smo se dogovorili da nećemo samostalno vladati, čak i ako nam ljudi glasovima omoguće apsolutnu većinu”, kazao je.

Stanovnici Tunisa prešli su dug put od Arapskog proljeća do danas, a za dva dana će odlučivati o predsjedniku koji će ih voditi u budućnost.

Izvor: Al Jazeera