Oglasi

Turci najbrojniji useljenici u Njemačkoj

Prema zvaničnim statističkim pokazateljima svaka peta osoba u Njemačkoj stranog je porijekla.
Statistički podaci govore da više od 17 miliona stanovnika Njemačke ima strano porijekloAP

Prema zvaničnim podacima, svaka peta osoba u Njemačkoj je doseljenik iz neke druge zemlje, javlja Anadolija.

Federalni statistički zavod Njemačke (Destatis) saopžio je da, prema podacima za prošlu godinu, u Njemačkoj živi 81,5 miliona stanovnika.

Od toga je 17,118 miliona osoba sa useljeničkim porijeklom.

Isti izvor navodi kako je među stanovnicima Njemačke, koji su porijeklom iz neke druge zemlje, a koji čine 21 posto od ukupne njemačke populacije, najviše onih porijeklom iz Turske, a zatim slijede useljenici porijeklom iz Poljske i Rusije.

Korijeni iz neke druge zemlje

Među maloljetnicima u Njemačkoj udjel onih sa useljeničkim porijeklom je još i veći, pa svaki treći maloljetni stanovnik te zemlje vuče korijene iz neke druge zemlje.

Njemačka je najmnogoljudnija zemlja Evropske unije, a poslije Rusije najmnogoljudnija zemlja evropskog kontinenta.

Njemačka je, osim toga, zemlja u koju se nakon sloma Sovjetskog saveza doselilo približno tri miliona ljudi, koji su imali u potpunosti, ili djelimično njemačko porijeklo.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.