Turci u Njemačkoj i Austriji neće moći glasati o smrtnoj kazni

Ukupno 1,4 miliona turskih državljana u Njemačkoj ima pravo glasati na turskim izborima (EPA)

Turskim državljanima koji žive u Njemačkoj i Austriji neće biti dopušteno glasati na turskom referendumu o ponovnom uvođenju smrtne kazne, saopćili su u petak dužnosnici tih dviju država.

“Politički je nezamislivo da se složimo sa glasanjem o stvari koja je protivna našem Ustavu i evropskim vrijednostima”, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Želi li druga zemlja provesti izbore ili glasanje u svojim ambasadama ili konzulatima ovdje, u Njemačkoj, za to mora imati odobrenje”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Blizu 1,4 miliona turskih državljana u Njemačkoj ima pravo glasati na turskim izborima.

Polovina tog broja učestvovala je na nedavnom referendumu o širenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Martin Schulz, novi čelnik socijaldemokrata, koji se planira natjecati s kancelarkom Merkel na izborima 24. septembra, rekao je ranije da bi dopuštenje Turcima da glasaju o smrtnoj kazni bilo nespojivo s “našim vrijednostima i našim Ustavom”.

‘Odluka se prepušta narodu’

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz poručio je, također u petak, da Austrija neće dopustiti da se na njenoj teritoriji provede referendum o uvođenju smrtne kazne, javila je agencija APA.

“Taj referendum neće biti moguće provesti u Austriji”, rekao je Kurz, koji je pojasnio da je to moguće zahvaljujući međunarodnom pravu, koje državi daje mogućnost da, u skladu sa svojim teritorijalnim suverenitetom, zabrani održavanje stranih referenduma na svojoj teritoriji.

Erdogan je više puta ponovio da planira prepustiti turskom narodu odluku o tome želi li ponovo uvođenje smrtne kazne u svojoj zemlji.

Takav bi potez okončao turske pregovore o priključenju Evropskoj uniji.

Unija ne dopušta smrtnu kaznu, tako da bi njeno uvođenje Turskoj automatski onemogućilo ulazak u blok.

Izvor: Agencije