Turizam je budućnost siromašne Kube

U glavnom kubanskom gradu Havani uskoro će biti otvoren hotel u vlasništvu lanca Sheraton. To je prvi put da se otvara jedan hotel nakon revolucije iz 1959. godine. Nakon postepenog otopljavanja odnosa između dva bivša hladnoratovska neprijatelja, sve je više turista koji odlaze na Kubu. Ali, da li je ovaj otok spreman na procvat industrije turizma?

Prelijepa kuća, izgrađena 1808. godine, u vlasništvu je porodice Lilian Zerquera već 90 godina. Njen otac je bio gradski zvaničnik, koji je sanjao da Trinidad ponovo postane živahni, prelijepi grad, kakav je bio u kolonijalno doba. Turizam je omogućio napredak.

“Na početku je bilo teško, jer su nam turisti smetali. Ali, pomogli su nam da riješimo ekonomske probleme. Navikli smo se na njih. Postali su dio naše svakodnevnice. Već 20 godina izdajem sobe. Zahvaljujući tome, uspjela sam renovirati kuću”, rekla je Lilian Zerquera.

Planine, rijeke i predivne plaže

Francuz Louis Kau već četvrti put odsjeda u Trinidadu. Ovo je možda njegova posljednja posjeta gradu. Kaže da se turizam razvija prebrzo i prijeti da uništi šarm gradića koji je spasio.

“Nakon normalizacije odnosa između Kube i SAD-a, otvoreno je ogromno turističko tržište. Deseci hiljada Amerikanaca, koji dugi niz godina nisu mogli putovati na Kubu, preplavit će otok, čija je turistička infrastruktura prilično loša”, izvještava novinar Al Jazeere Daniel Schweimler.

Ulicama koje su izgrađene za konjske zaprege danas se voze mnogobrojni autobusi. Kubanci se žale kako se prihodi od turizma ne koriste za popravak infrastrukture. Iako veliki broj kuća nudi smještaj, traži se krevet više. Smještaj se nudi i u nedovršenim hotelima. Za neke procvat turizma tek počinje.

“Razvoj turizma otvara brojne mogućnosti našem gradu. Možemo dodatno iskoristiti prirodne ljepote oko nas: planine, rijeke i predivne plaže. Potrebno je osmisliti poseban plan za Trinidad, jer je to najljepše mjesto na Kubi”, rekao je historičar Manuel Lagunilla.

Siromaštvo očuvalo Trinidad

Ulična prodavačica Carmen je rođena u Trinidadu i ne žali se na razvoj turizma.

“Turizam nam je mnogo pomogao. Mnogo je bolje, barem za siromašne. Nekada smo se bavili poljoprivredom, a ovo je bolje od rada u polju”, rekla je Carmen.

Liliana Zerquera kaže da je siromaštvo očuvalo Trinidad. Grad je sačuvao šarm, jer građani nisu imali novca da renoviraju objekte. Ali, sada je potrebno pronaći način da turizam ne naruši historijski integritet grada, koji vole i koji mnogi turisti žele posjetiti.

Izvor: Al Jazeera