Turizam u Damasku: Vjerski ili politički pohodi?

Među vjerskim turistima koji su stigli u Damask u proteklim sedmicama zabilježena je i posjetu grupe ''Očekivani' (Al Jazeera)

Piše: Sulafa Jabour

Rat u Siriji, koji traje već godinama, i pogoršanje sigurnosne situacije u glavnom gradu Damasku, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci, nisu spriječili šiitske hodačasnike da nastave posjećivati svoja svetišta u ovoj državi. Aktivisti i novinari koji prate dešavanja kažu da ove posjete imaju i neke veće ciljeve te da se ne radi samo o vjerskom turizmu.

Aktivisti su posljednjih mjeseci primijetili na desetine kampanja, u okviru kojih su dovođeni posjetitelji u mjesto Sayyidah Zaynab, južno od Damaska. Posjetitelji iz tog mjesta kreću dalje u obilazak vjerskih spomenika, od kojih se većina njih nalazi u starom dijelu Damaska, noseći sektaška, pa čak i politička, obilježja i parole.

Iako je polovinom marta izveden bombaški napad na autobuse s hodočasnicima, uglavnom Iračanima, koji su došli posjetiti groblje Bab al-Saghir, u blizini jedne od sedam kapija starog grada u Damasku, u kojem je stradalo blizu 40 a ranjeno 120 osoba, to nije spriječilo šiitske hodočasnike da nastave obilaziti glavni grad Sirije.

Motivacija šiitskim hodočasnicima

Naprotiv, čini se da su napadi, za koje je odgovornost preuzela alijansa grupa poznata kao Tahrir al-Sham i koje su smatrali “jasnom porukom Iranu i šiitskim milicijama”, motivirali šiitske hodočasnike da počnu nositi parole poput “U inat vama koji ste ostali”, “Kampanja prkošenja terorizmu”, pored sektaških parola “Mi smo potomci Haydera”, “Odazivamo ti se Zaynab, odazivamo ti se Ruqayya”.

Među vjerskim turistima koji su stigli u Damask u proteklim sedmicama mreža Sawt al-Asimah zabilježila je i posjetu grupe “Očekivani”. Ova grupa turista posjetila je pomenuto groblje te se fotografirala ispred autobusa uništenih u bombaškom napadu. Također je zabilježena i posjeta grupe ‘”Sayyidah Zaynab, u inat terorizmu”, koju je organizirala agencija Safeer AlToamah za vjerski turizam.

Prema mreži Sawt al-Asimah, posljednje grupe turista stigle su prije nekoliko dana u Damask u organizaciji Abu al-Fadhal al-Abbas, grupe koja je poznata po svojim redovnim posjetama Damasku, u prosjeku dva puta sedmično. Ovog puta su nosili transparent na kojem je pisalo “Izazivamo vas koji ste ostali”, što se vremenski podudarilo s borbama koje je oružana sirijska opozicija počela u kvartu Jober krajem marta.

Aktivisti mreže Sawt al-Asimah kažu da turističke grupe uglavnom dolaze autobusima do ulaza u stari dio Damaska, nedaleko od statue Salahuddina, zatim na trg nasuprot Emevijske džamije, ili na trg Bab al-Saghir. Također, putem stranica na društvenim mrežama koje se bave organizacijom ovih turističkih tura, mogu se saznati termini dolaska njihovih letova na međunarodni aerodrom u Damsku.

Svetišta koja obilaze Iranci

Pomenuta mreža navodi da ovi turisti odsjedaju u hotelima u mjestu Sayyidah Zaynab. Ovo mjesto je postalo poznato po tome što se proteklih godina pretvorilo u centar za obuku i prebivalište šiitskih milicija koje se bore u Siriji. Turisti zatim u grupama obilaze Emevijsku džamiju, mauzolej Jahje i glavu Husejna, zatim mauzolej Sayyidah Ruqayye i groblje Aal al-Bayt. Također, redovno obilaze i mauzolej Sayyidah Sakinah u gradu Darayya, zapadno od Damaska.

Novinar Ayman Mohammed za Al Jazeeru kaže da posjete šiitskih hodočasnika nisu novina u Damasku, s tim da je ova vrsta turizma u procvatu s dolaskom predsjednika Bashara al-Assada na vlast. Sayyidah Zaynab i četvrti starog Damaska pretvorile su se u svetišta koja Iranci neprestano obilaze. No Iran je, smatra Mohamed, iskoristio ove turističke posjete na samom početku revolucije u Siriji za regrutiranje šiita iz Iraka, Afganistana, Pakistana i Irana, pod izgovorom zaštite vjerskih svetinja.

Također se koriste za promoviranje tvrdnje da je sirijska revolucija sektaška i da se na njenoj meti nalaze svetišta koja imaju poseban značaj za šiitsku populaciju. Što se tiče odvojenih incidenata, kao što su bombaški napad na parking u blizini mauzoleja Sayyidah Zaynab i udar granate u kupolu ovog mauzoleja, ovaj sirijski novinar smatra kako je ove incidente inicirao sirijski režim, s namjerom da mobilizira šiite i potakne ih na borbu u Siriji.

Mohamed ističe da je neuspjeh sirijskog režima i vojnih savjetnika u sastavu iranske Revolucionarne garde da uguše revoluciju u državi nagnao Iran da regrutira na stotine svojih građana u redove šiitskih vojnih milicija pod parolom “zaštite i odbrane svetišta Ahl al-Bayta”. Ovakva parola suprotna je činjenici da se oni gurnuti u borbe na teritorijama koje su daleko od ovih svetih mjesta.

Borci kao turisti civili

Kako su kampanje regrutiranja vojnika uzimale sve više maha, Revolucionarna garda je radila na otvaranju ureda u Teheranu i Iraku za privlačenje što većeg broja boraca. Organizirani su njihovi dolasci u Siriju i obuka u vojnim kampovima prije slanja na ratište.

Sagovornik kaže da je Iran slao ove borce skupa s civilima koji su posjećivali Siriju motivirani vjerom. Na taj način se prikrivalo prebacivanje ovih elementa na sirijsku teritoriju, koji su ulazili pomiješani sa grupama turista. Dodaje da je “za nadzor vjerskog turizma i regrutiranje vojnika zadužena ista strana u sastavu iranske Revolucionarne garde”.

Novinar zaključuje da ove posjete imaju jedan cilj, a to je “potvrditi utjecaj Irana u Siriji, pogotovo nakon što su Iranci proširili svoju kontrolu nad nekoliko lokaliteta. Neki od najvažnijih su Sayyidah Zaynab, koje je pretvoreno u vojnu kasarnu, te grad Darayya, zapadno od Damaska”.

Izvor: Al Jazeera