Turkmeni su prepušteni sami sebi

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je Rusiju da ne napada Turkmene u Siriji pod izgovorom borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Turkmeni su među prvima krenuli u oružanu borbu protiv snaga sirijske Vlade. Većina njih živi na područjima u pokrajinama Latakija i Halep, uz granicu sa Turskom.

Fatima je bila prisiljena napustiti kuću u području Džebel al-Turkman na sjeveru sirijske pokrajine Latakija i pobjeći od zračnih udara ruskih i snaga odanih sirijskoj Vladi.

U posljednjih nekoliko sedmica više od 300 turkmenskih porodica je prešlo preko ove planine. Stigli su u područje u blizini turske granice, ali ne mogu ući na tursku teritoriju.

Granica je zatvorena, zbog čega su ove izbjeglice zarobljene na planini i žive u teškim uvjetima.

„Imam 40 godina. Morala sam napustiti kuću zbog do sada neviđenog bombardiranja. Međutim, kada smo došli ovdje, vidjeli smo da bombardiraju i ovo područje“, govori ona.

Najosnovnije potrebe

Ovdje imaju samo ono najosnovnije, jedu ono što uspiju naći. Nema vode i struje, kao ni škola ni bolnica. Ovdje ne djeluju ni humanitarne organizacije.

Turkmeni su prepušteni  sami sebi.

„Nadamo se da ovdje nećemo dugo ostati. Trenutno nam je najbitnije da nam djeca budu na sigurnom“, kaže Fatima.

Ruske snage su bombardirale većinu sela u oblasti na sjeveru Latakije koju naseljavaju Turkmeni. Čak i ako se jednog dana vrate kućama, mnogi će tamo zateći tek ruševine.

Izvor: Al Jazeera