Turska: 14 mrtvih i 130 ranjenih u operaciji u Siriji

Tri turska vojnika i 11 boraca FSA, koju podržava Turska, do sada su poginuli u sukobima na sjeveru Sirije (Reuters)

Turski ministar zdravstva Ahmet Demircan izjavio je u petak kako je 14 turskih vojnika i pripadnika Slobodne sirijske vojske ubijeno, dok je 130 pripadnika ovih jedinica ranjeno u turskoj operaciji u sirijskoj regiji Afrinu.

U izjavi za novinare nakon posjete ranjenicima, Demircan je rekao kako su tri turska vojnika i 11 boraca FSA, koju podržava Turska, do sada poginuli u sukobima na sjeveru Sirije.

Kako je on naveo, 130 ljudi je prebačeno u turske bolnice i 82 osobe su puštene nakon ukazane ljekarske pomoći.

Niko od ranjenih nije u kritičnom stanju.

Stotine poginulih

U subotu je Turska pokrenula ofanzivu protiv kurdskih paravojnih snaga, Jedinica narodne zaštite, koje Ankara smatra sigurnosnom prijetnjom u Afrinu, regiji pod kontrolom Kurda.

Zbog te operacije odnosi između Turske i Sjedinjenih Američkih Država dodatno su zategnuti.

Deseci boraca i više od 24 civila do sada su ubijeni u toj ofanzivi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turska vojska saopćila je u petak da je ubila najmanje 343 pripadnika oružanih grupa na sjeveru Sirije od početka operacije.

Sirijske demokratske snage, u kojima dominira YPG i koje imaju podršku SAD-a u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ranije su saopćile kako Ankara preuveličava broj mrtvih.

Izvor: Agencije