Turska artiljerija zadala udarac ISIL-u u Halepu

Najmanje 28 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u artiljerijskim napadima turskih oružanih snaga koje su sinoć gađale uporišta te organizacije na sjeveru sirijskog Halepa.

Generalštab turske vojske saopćio je da su artiljerijske snage Turske jučer i sinoć iz pograničnog pojasa gađale 58 ciljeva grupe ISIL na sjeveru Halepa.

Ciljevi otkriveni izviđačkim letovima bespilotnih letjelica bili su meta artiljerijskih napada u kojima su sve zadane mete u potpunosti uništene.

Prema prvim saznanjima, u napadu turskih snaga ubijeno je najmanje 28 pripadnika grupe ISIL i uništena dva vozila napunjena eksplozivom. Vozila su najvjerovatnije bila spremna za izvođenje napada.

I u subotnjim napadima turske artiljerije ubijeno je najmanje 40 pripadnika ISIL-a duž sjevernog pograničnog pojasa Sirije.

Podrška iz zraka

Neimenovani vojni izvor je kazao kako su artiljerijske jedinice turskih oružanih snaga i zračne snage koalicije koju predvodi SAD u subotu intenzivno gađali položaje koje u sjevernom dijelu Sirije kontrolira ISIL.

Isti izvor je saopćio da je u tim napadima ubijeno najmanje 40 pripadnika grupe ISIL, te su uništena četiri raketna bacača Katyusha, dva vojna vozila i dva skladišta oružja i municije, prenosi Anadolija,

Pripadnici grupe ISIL kontroliraju nekoliko gradova duž sjeverne sirijske granice, a od sredine januara sa tih položaja desetine artiljerijskih projektila palo je i na južne pogranične gradove u Turskoj.

Najmanje 21 osoba je poginula, a više od 70 ljudi je ranjeno u tim napadima na turske gradove, zbog čega su turske oružane snage započele žestoke artiljerijske i zračne napade na uporišta ISIL-a.

Podršku dobivaju i od zračnih snaga međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije