Turska baza u Somaliji i obnova nacionalne vojske

Izgradnja je trajala dvije godine i procjenjuje se da je koštala 50 miliona dolara (Al Jazeera)

Piše: Qasim Ahmed Sahl

Turska vojna baza, koja je početkom prošle sedmice otvorena u predgrađu Mogadishua, postala je tema razgovora među Somalijcima i zanimljiv materijal za lokalne i međunarodne medije.

U pojedinim komentarima i analizama, posebno u onima koji se pripisuju saudijskim i emiratskim analitičarima, stoji da Turska provodi plan i ambicije čiji je cilj pronaći uporište u strateški važnom području Bab al-Mandaba, što predstavlja sigurnosnu prijetnju za države u regiji.

Međutim, kapetan Abdullah Iman, glasnogovornik somalijske vojske, kaže da je turska baza samo kamp za obuku osnovan na bratsku inicijativu Vlade Turske, kao dio turskih projekata podrške Somaliji.

Dodaje da baza ima za cilj doprinijeti obnovi somalijske vojske i podići sposobnost njenih vojnika i oficira kako bi ponovno bili u stanju braniti svoju državu od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, te preuzeti sigurnosnu misiju od afričkih snaga, koje će sljedeće godine početi s postepenim povlačenjem.

Velika prilika

Iman za Al Jazeeru kaže kako smatra da turska baza predstavlja pravu priliku i veliku nadu da će somalijska vojska povratiti snagu kroz program obuke u koji će podjednako biti uključeni vojnici i oficiri.

Ističe da je vojna baza opremljena ogromnim mogućnostima koje nisu dostupne u drugim kampovima za obuku i da je sposobna pružiti vojnicima i oficirima iskustva, vještine te borbenu i operativnu spremnost koja im nedostaje.

Pojašnjava da Vlada Turske ne snosi samo troškove obuke, stanovanja i hrane nego da je na sebe preuzela i obavezu da vojnicima i oficirima nakon završetka obuke isplaćuje plaće i oprema ih oružjem i drugim vojnim potrepštinama, što im pomaže da služe svojoj državi i obavljaju zadatak koji im je povjeren. Što se tiče ostalih, oni to ne čine na ovaj način i njihova se pomoć svodi samo na vojnu obuku, dodaje on.

Unifikacija programa obuke

Vojni stručnjak Sharif Hussein Robow kaže da to što različite strane vrše obuku vojnika ne ide u korist somalijskoj vojsci i negativno se odražava na sklad među vojnicima, osim toga što ugrožava njihovu lojalnost domovini.

Robow za Al Jazeeru dodaje da je unificiranje programa obuke prijeka potreba za somalijsku vojsku ako se želi formirati vojska koja će uključivati vojnike na najvišem nivou spremnosti i discipline, koji će biti u stanju preuzeti odgovornost za sigurnost u zemlji.

Dalje naglašava kako bi bilo najbolje da turska vojna baza preuzme na sebe tu ulogu, te izvede vojnike s ovim kompetencijama. Oni bi prošli kroz sveobuhvatan program i time ispunili zahtjeve somalijske vojske.

Također, kaže da bi somalijska vojska trebala iskoristiti ovu priliku, uzimajući u obzir kapacitete turske vojske u ovom pogledu, te njeno aktivno članstvo u NATO-u, osim ozbiljnosti i želje koju Vlada Turske pokazuje u pružanju podrške Somaliji i njenim institucijama.

Prepreke

Robow je pozvao da se u strukturama somalijske vojske izvrši selekcija i otpuste vojnici koji su nedisciplinovani i kod kojih je evidentirano ponašanje poput plemenskih trupa i milicija, kako ne bi utjecali na vojnike koji završe obuku. Skrenuo je pažnju da na putu rekonstruisanja vojske stoje i određene prepreke, što se ogleda u slabim ekonomskim mogućnostima države, te federalnom sistemu koji je na snazi, čime se slabi uloga centralnih vlasti i jača plemenska i regionalna lojalnost.

U istom kontekstu, istraživač Hassan Sheikh Ali Nur ukazao je da kod nekih država u susjedstvu postoji strah da će somalijska vojska povratiti svoju snagu, s obzirom na to da ne postoji centralna komanda, kao i od nastavka plemenskih sukoba. Smatra da to opravdava nastavak embarga na uvoz oružja, koji je Somaliji uveden još 1992. godine.

Turska vojna baza u Somalji smatra se najvećom takve vrste izvan države. Nalazi se približno 13 kilometara južno od Mogadishua i prostire se na četiri kvadratna kilometra. Izgradnja je trajala dvije godine i procjenjuje se da je koštala blizu 50 miliona dolara. U bazi je stacionirano 200 turskih oficira, koji učestvuju u obuci približno 10.000 vojnika i oficira iz somalijske vojske.

Prema nezvaničnim procjenama, somalijska vojska ima 20.000 vojnika kojima nedostaje neophodna vojna oprema zbog embarga nametnutog ovoj državi. Još od 2007. ova vojska zadatke obavlja oslanjajući se na snage Afričke unije. Također, prolazi i kroz obuke koje nadzire više strana na različitim nivoima, među kojima su SAD, UAE i Misija Afričke unije za Somaliju.

Izvor: Al Jazeera