Turska bi mogla odustati od kupovine S-400 od Rusije

Erdogan je u septembru rekao da je Ankara odlučila potpisati sporazum sa Moskvom o kupovini sistema protivzračne odbrane S-400 i da je avans uplaćen (EPA)

Ankara bi mogla odustati od kupovine sistema protuzračne odbrane S-400 ako se ne postigne dogovor o zajedničkoj proizvodnji, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

U intervjuu dnevniku Aksam Cavusoglu je rekao da Turska nije obaviještena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode sistem protuzračne odbrane S-400, prenio je Tass.

“(Predsjednik Rusije Vladimir) Putin rekao nam je da možemo poduzeti korake ka zajedničkoj proizvodnji, tehnologija je ključna”, rekao je Cavusoglu i dodao da bi Turska, “ako ruski stav bude negativan, mogla postići sporazum s nekom drugom zemljom”.

“Mi ih (S-400) moramo hitno kupiti jer su nam potrebni. Moramo zaštititi svoj zračni prostor. Ali, ako pojedine antiruski nastrojene države ne žele da Turska nabavi S-400 od Rusije, onda nam moraju osigurati alternativu”, istakao je turski šef diplomatije, prenosi Tanjug.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je 12. septembra da je Ankara odlučila potpisati sporazum s Moskvom o kupovini sistema protuzračne odbrane S-400 i da je avans uplaćen.

Uplaćen avans

Pomoćnik predsjednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin potvrdio je krajem septembra da će Rusija Turskoj isporučiti sistem protuzračne odbrane S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći dobiti i proizvodnu tehnologiju za taj sistem.

Kožin je rekao da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo.

“Ne pričamo o tome, još samo pričamo o gotovom oružju, ne o proizvodnoj tehnologiji”, rekao je Kožin i dodao da je Turska već uplatila avans, a ugovor stupio na snagu, prenio je Tass.

S-400 “Trijumf” najnoviji je protuavionski raketni sistem dalekog dometa, koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete. Operativni domet mu je 400 kilometara do visine 30 kilometara, navela je ruska novinska agencija.

Izvor: Agencije