Turska bira predsjednika u augustu

Kandidat za predsjednika mora biti stariji od 40 godina i biti visokoobrazovana osoba (EPA)

Vrhovno izborno povjerenstvo Republike Turske donijelo je odluku da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan 10. kolovoza, a mogući drugi krug 24. kolovoza ove godine, javlja Anadolija.

Odluka YSK-a objavljena je u Službenim novinama Turske, a navodi se da je u skladu s Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika zemlje utvrđen datum održavanja predstojećih izbora.

Predsjednički izbori za turske građane u dijaspori će biti održani u periodu od 31. srpnja do 3. kolovoza, dok će mogući drugi krug biti organiziran od 17. do 20. kolovoza.

Mandat aktualnog predsjednika Turske Abdullaha Gula istječe 28. kolovoza.

Maksimalno dva mandata

Predsjednik Republike Turske bira se na izborima na mandat od pet godina, a mandat 11. turskog predsjednika Gula produžen je na sedam godina.

Predsjednik obnaša dužnost šefa države i funkciju vrhovnog zapovjednika turske vojske, a u slučaju inozemnog putovanja ili spriječenosti da obnaša funkciju, po dužnosti ga mijenja predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske.

Kandidat za predsjednika mora biti stariji od 40 godina i biti visokoobrazovana osoba.

Jedna osoba može najviše dva mandata biti na toj funkciji, a izborom na čelo zemlje predsjednik prekida članstvo u političkoj stranci i gubi status zastupnika u Parlamentu.

Izvor: Agencije