Turska će rušiti zidove na Balkanu

Davutoglu: Mi nikada nismo i nećemo napustiti svoju braću u Srednjoj Aziji, Bliskom Istoku i na Balkanu (EPA)

Piše: Enver Ibrahimkadić

Podsjećajući na činjenicu da će turski premijer Reccep Tayyip Erdogan uskoro sudjelovati na Samitu za razvoj UN-a i G-20, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je u govoru na Generalnoj skupštini turskog Parlamenta sazvanoj u povodu izjašnjavanja o prijedlogu da se na dnevni red uvrsti izglasavanje nepovjerenja šefu diplomacije na inicijativu opozicione Republikanske narodne stranke, rekao: “Turska će i tamo biti zemlja čija će se riječ najpozornije slušati.

Turska je država koja se na najispravniji način bori protiv globalne ekonomske krize… Turska je i država u kojoj zapošljavanje konstantno raste i to u periodu kada cijeli svijet muku muči s nezaposlenošću. To provodi uz pomoć aktivnih ekonomskih politika s jedne i raznovrsnošću svoga tržišta s druge strane.”

Svijest svjetske javnosti

U govoru u kojem je razbio mnoge tabue i dao odgovor na mnoga pitanja opozicije i dijela turske javnosti, Davutoglu je iznio Somaliju kao primjer savjesne vanjske politike.

Slučaj koji je u Africi postao legenda:

“Tražite savjest; savjest je upravo ovdje! U Somaliju, za koju su svi mislili da je zaboravljena, jednog su se dana spustila dva aviona: u njima premijer Republike Turske, umjetnici, poslovni ljudi, ministri i njihove porodice. Svjetskoj smo javnosti pokazali sljedeće: ‘Mi se bavimo svakim na svijetu! Pokrenuli smo svijest svjetske javnosti s ciljem da niko ne bude gladan i zaboravljen u gladi.’ ‘Sve zemlje obećavaju, a Turska izvršava ono što obeća’, kazao nam je lider dijaspore na sastanku u Somaliji.”

Davutoglu je naglasio kako će uništiti sva neprijateljstva na Balkanu i kako Turska nema skrivenih namjera ni prema kome.

Turski je šef diplomacije podsjetio i na obećanje premijera Erdogana koje je dao prilikom spomenute posjete, a koje se odnosi na otvaranje ambasade u toj zemlji. Ambasada je otvorena već nakon dva mjeseca, a nakon šest mjeseci turska aviokompanija (THY) je otpočela s redovnim letovima: “Mogadiš se prvi put nakon 20 godina preko Istanbula povezao sa svijetom. Svi obespravljeni narodi će se preko Turske povezati s ostatkom čovječanstva. Mi smo glas globalne svijesti, a i globalne ekonomije!”, kazao je ministar Davutoglu u svome obraćanju Generalnoj skupštini Parlamenta.

Srušiti zidove neprijateljstva

Šef turske diplomacije dotakao se i Balkana, koji zauzima veoma visoko mjesto u njegovom kreiranju turske vanjske politike. Naglasio je kako će uništiti sva neprijateljstva na tom poluotoku i kako Turska nema skrivenih namjera ni prema kome.

“S kim god da smo se rastali u proteklom stoljeću, ako su između nas i bilo koga na Balkanu, na Kavkazu, na Bliskome Istoku podignuti zidovi, bilo da su to Arapi, Srbi, Kurdi, bilo da su to Bošnjaci, Azerbajdžanci ili Gruzijci, te ćemo zidove, sve jedan po jedan, sravniti sa zemljom. Bez naredbi, zapovijedi, bez vladanja nad bilo kime; ruku pod ruku s njima ćemo podići nove regionalne poretke.”

Govoreći o turskoj politici prema Kavkazu, ministar Davutoglu je naveo inicijative koje su u proteklom periodu vođene pod njegovom palicom.

“Sve to činimo radi uspostavljanja mira u tom dijelu svijeta”, kazao je Davutoglu i dodao kako će s Armenijom uspostaviti odnose na svim razinama, kada se suprotna strana izjasni za opći mir na Kavkazu i kada napusti okupirani azerbejdžanski teritorij.

Sjedimo u Ankari i ne miješajmo se u ono što se dešava u svijetu…’ To poimanje moramo napustiti!”, kazao je aktualni kreator turske vanjske politike.

“Mi smo za trajna prijateljstva, a nikako za trajna neprijateljstva”, naglasio je Davutoglu, uz konstataciju da se Turska nalazi u svim inicijativama za postizanje suglasnosti, od Bosne i Hercegovine do Kirgistana, od Somalije do Libana, od Afganistana do Palestine: “To nikako nije uplitanje ni intervencija.

‘Sjedimo u Ankari i ne miješajmo se u ono što se dešava u svijetu…’ To poimanje moramo napustiti!”, kazao je aktualni kreator turske vanjske politike, univerzitetski profesor i u svijetu jedan od trenutno najistaknutijih poznavalaca međunarodnih odnosa, na čemu je i doktorirao.

Kao ilustraciju onoga o čemu govori, Davutoglu je prisutne parlamentarce podsjetio na činjenicu da je njegov avion bio prvi avion nekog ministra vanjskih poslova koji se spustio u Biškek u vrijeme građanskoga rata u Kirgistanu: “Ponosim se time. Jer mi smo bili dužni pozabaviti se sudbinama tamošnje naše braće, Kirgiza i Ozbeka. Mi nikada nismo i nećemo napustiti svoju braću u Srednjoj Aziji, Bliskome Istoku i na Balkanu.”

Dva izazova…

Govoreći o Turskoj sa sve većim brojem ambasada širom svijeta, njezinoj međunarodnoj i regionalnoj aktivnosti, zemlji koja je – ili kao strateški partner ili kao promatrač – uključena u bezmalo sve međunarodne organizacije od Kariba do Pacifičkih otoka, državi čija je moć u konstantnom usponu i koja vodi računa o svojim građanima gdje god da se nalaze, Davutoglu je naglasio da se pred Turskom nalaze dva izazova:

“To su dva izazova koja se nalaze pred cijelim svijetom: ekonomska kriza u Europi i velike političke promjene na Bliskome Istoku. Kada se, prilikom prvog jutarnjeg uvida u dnevne obaveze, osvrnem prema Zapadu, preda mnom se ukaže pojas ekonomske krize od Grčke, Italije, Španjolske i sve do Irske, a kada se osvrnem prema Jugu onda ugledam pojas političke krize od Sirije, Jemena do Maroka. A u središtu toga postoji jedna država koja svojom demokracijom, ekonomskim razvojem i aktivnom vanjskom politikom dolazi u poziciju rastuće svjetske sile. Ekonomska kriza u EU-u pokazatelj je nivoa naše ekonomske stabilnosti, a politička kriza na Bliskome Istoku pokazatelj je stabilnosti temelja na kojima počiva turska demokracija. Budemo li imali zdravu demokraciju i jaku ekonomiju, mi ćemo i dalje biti aktivni u ovom podneblju.”

UN, EU i IMF

Govoreći o aktivnoj turskoj ulozi u svim sistemima UN-a, ministar Davutoglu je prvi put iznio i jednu od ilustracija njegova utjecaja na svjetskoj političkoj pozornici: “UN će u Istanbulu imati svoj centar.

Svi regionalni uredi UN-a bit će okupljeni u Istanbulu. Istanbul će – poput Ženeve, Beča i Nairobija – biti grad Ujedinjenih naroda. Centar globalne politike, globalne savjesti, bit će smješten u Istanbulu. Istanbul će, u tom kontekstu, biti mjesto gdje će se vihoriti zastave svih zemalja svijeta.”

Davutoglu se u svome govoru osvrnuo i na pristupne pregovore s EU-om. Istaknuo je da se oni vode uz veliku dozu ozbiljnosti i žestine: “Mi nimalo nismo odstupili, a niti ćemo odstupiti od svog cilja prijema u EU”, kazao je šef turske diplomacije i time još jednom dao odgovor na sve učestalija spočitavanja kako se turska vanjska politika vodi ka nekim drugim ciljevima.

Onda je došao red na IMF: “Nekoć smo bili država koja traži pozajmicu od IMF-a. Ove ćemo godine – kao aktivna članica Izvršnog odbora IMF-a – biti na onoj strani koja odlučuje kome će se i koliki iznos posuditi. Eto, to je pokazatelj moći naše globalne aktivnosti.”

Bolesnik je stao na noge, prošao period oporavka i sada – kao novi div – pokazuje svoj utjecaj na svjetskoj sceni. Ovog diva više niko ne može okrenuti na spavanje. U to budite sigurni!

Ministar je naposljetku iznio svoj i program premijera Erdogana, predviđen za tekući mjesec: “Ako je ovo jednomjesečni program vanjske politike jedne zemlje, onda ta zemlja više nije bolesnik; to nije onaj bolesnik iz 90-ih godina proteklog stoljeća. Bolesnik je stao na noge, prošao period oporavka i sada – kao novi div – pokazuje svoj utjecaj na svjetskoj sceni. Ovog diva više niko ne može okrenuti na spavanje. U to budite sigurni!”

“Kada Davutoglu govori, svi drugi zanijeme”, kazao mi je jedan moj kolega na nedavnoj istanbulskoj konferenciji o sirijskom problemu. Tako je to i sada: prijedlog opozicione Republikanske narodne stranke da se na dnevni red uvrsti izglasavanje nepovjerenja ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutogluu nije prihvaćen na Generalnoj skupštini Parlamenta.

Izvor: Al Jazeera